FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za srijedu, 26. lipnja

Autor: nbrc
ZAGREB, 25. lipnja 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 26. lipnja.

ZAGREB - Predstavnici grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba na konferenciji za novinare govorit će o kandidaturi grada Zagreba za međunarodnu nagradu Zlatni cvijet Europe 2013. Zlatni cvijet Europe europsko je natjecanje uređenosti gradova i naselja u organizaciji Europske asocijacije za cvijeće i krajobraz (AEFP). Zagreb je za tu nagradu (Entente Florale Europe-EFE) kandidiran zajedno s još 11 europskih gradova, koji su odabrani u konkurenciji više od 2.400 prijavljenih gradova i mjesta. Glavna skupština AEFP-a, na kojoj je potvrđena kandidatura Zagreba za tu nagradu, održana je u veljači u Budimpešti (18,00 sati, hotel Esplanade Zagreb, Mihanovićeva 1).

ZAGREB - Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju očekuju se povoljnije cijene novih automobila iz skupine onih s manjom emisijom ugljičnog dioksida, a pojeftiniti bi trebao i uvoz rabljenih automobila iz zemalja EU-a. Ulaskom u EU, hrvatske građane čeka potpuna primjena Zakona o posebnom porezu na motorna vozila na temelju kojeg pojeftinjuju automobili s niskom emisijom ugljičnog dioksida. Istodobno, značajnim povećanjem trošarina destimulira se kupnja vozila koja imaju emisiju ugljičnog dioksida veću od 120 grama na kilometar. Zakon o posebnom porezu na motorna vozila je djelomično stupio na snagu 14. veljače 2013., a preostale njegove odredbe stupaju na snagu na dan prijema Hrvatske u EU. Posebni porez plaćat će se prije prve registracije u Hrvatskoj, a povrat tog poreza bit će moguć ako se vozila nakon toga izvezu iz Hrvatske. Što se tiče rabljenih automobila, njihov uvoz iz zemalja EU-a pojeftinit će jer se više neće plaćati trošarina. Kada hrvatski građani budu kupovali rabljeni osobni automobil od građanina neke druge države članice EU-a, neće platiti PDV ni u Hrvatskoj ni u državi članici u kojoj je rabljeni osobni automobil kupljen. Rabljenim osobnim automobilom smatra se onaj koji je stariji od 6 mjeseci i koji je prešao više od šest tisuća kilometara.

ZAGREB - S ulaskom Hrvatske u Europsku uniju (EU) očekuju se pozitivni efekti na domaćem tržištu kapitala, te veći interes kompanija iz država koje nisu članice EU-a za kupnju ili ulaganje u hrvatske kompanije, kaže Nigela Bubalo, brokerica i članica Uprave investicijskog društva Credos. "Iako ne očekujem da će odmah doći do porasta likvidnosti na domaćem tržištu i jačanja Crobexa, čim dođe do barem nekakvog poboljšanja trendova u domaćem gospodarstvu i to će se zbiti", procjenjuje Bubalo. Dodaje i da je moguć veći interes kompanija iz zemalja koje nisu članice EU-a, primjerice iz Rusije i Turske, za ulazak u hrvatske kompanije, čime bi one nakon 1. srpnja odmah stekle pozicije i na europskom tržištu. "Tim više, što je u nas mnogo kompanija u predstečajnoj nagodbi, koje traže izlaz iz krize, pa možda neke 'zapnu' za oko stranim investitorima", kaže Bubalo. I domaće kompanije mogle bi s ulaskom u EU intenzivirati aktivnosti spajanja i akvizicija, uslijed nastojanja da se bolje nose s konkurencijom izvana, odnosno ojačaju svoje postojeće pozicije na tržištima gdje su aktivne, dodaje Bubalo.

ZAGREB - Hrvatska je u prošloj godini smanjila ulov i uzgoj morske ribe i drugih morskih organizama u odnosu na godinu prije za deset posto, na 69.748 tona, podaci su Državnog zavoda za statistiku. U ukupnom prošlogodišnjem ulovu morske ribe dominira plava riba sa 56.780 tona, a doda li se i 1.907 tona plave ribe iz uzgoja ukupan je ulov i uzgoj plave ribe bio 58.687 tona, što je 12 posto manje nego 2011. Najveći udio u prošlogodišnjem ulovu plave ribe ima srdela koje je ulovljeno 43.527 tona ili pet posto manje nego godinu prije, dok je ulov inćuna od 8.109 tona smanjen za 44 posto.

dežurne urednice:

prije podne: Nevenka Brčić

poslije podne: Davorka Stanešić

tel.: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-adresa: gospodastvo@hina.hr

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙