FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslavljena 21. obljetnica oslobođenja Miljevaca

Autor: avuk
DRINOVCI, 21. lipnja 2013. (Hina) - Svečana proslava 21. obljetnice oslobođenja sedam miljevačkih sela od velikosrpske agresije održana je danas u Drinovcima na Miljevcima.

U župnoj crkvi Imena Isusova svečanu misu u spomen na poginule branitelje predvodio je fra Joško Kodžoman, provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita u koncelebraciji s još deset svećenika.

Prije mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-obilježja poginulim braniteljima, a nakon mise molilo se za poginule branitelje.

Jedna od prvih oslobodilačkih akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu pokrenuta je zbog stalnih topničkih napada na Šibenik, drnišku Zagoru i Skradin, a povod su joj bili i upadi četnika, pljačka i palež duž cijele tadašnje bojišnice.

Branitelji 142. drniške i 113. šibenske brigade HV-a u noći s 20. na 21. lipnja 1992. prešli su kanjone Krke i Čikole i probili se 20 kilometara kroz neprijateljske snage. Već tijekom jutra oslobođena je većina miljevačkih sela, a selo Ključ oslobođeno je navečer. Branitelji su oslobodili 108 četvornih kilometara .

Ukupno 250 branitelja, raspoređenih u 26 grupa, zauzeli su cijeli plato i organizirali obranu dosegnute bojišnice, pripremajući se za očekivani neprijateljski protunapad koji se zbio već 23. lipnja, kada je neprijatelj u bijesu i nemoći otvorio topničku paljbu po Šibeniku i drniškoj Zagori. No, nikad se više nije približio miljevačkim selima.

U akciji je poginulo osam hrvatskih vojnika, a neprijatelji su imali znatno veće gubitke u ljudstvu i tehnici.

Na današnjoj proslavi na Miljevcima, osim članova obitelji poginulih branitelja, bili su i branitelji iz udruga 113. i 142. brigade HV-a , predstavnici MUP-a, HVIDR-e, ministarstava branitelja i obrane te saborski zastupnik Ante Kulušić, šibenski župan Goran Pauk, gradonačelnik Drniša Josip Begonja, gradonačelnica Knina Josipa Rimac, gradonačelnik Šibenika Željko Burić i načelnici susjednih općina .

Kao uvod u proslavu, u organizaciji Miljevačkog sabora, održana je smotra folklora 10. miljevačke užance i malonogometni turnir miljevačkih sela i branitelja.

(Hina) xavuk yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙