FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena donacija slika i crteža Antuna Perka

Autor: hspa
DUBROVNIK, 20. lipnja 2013. (Hina) - Znanstvena knjižnica Dubrovnik predstavila je danas na konferenciji za novinare vrijednu donaciju s više od sedam stotina skica, studija, crteža, slika i prateće dokumentacije hrvatskog slikara Antuna Perka.

Ovu donaciju Znanstvenoj knjižnici darovala je slikareva nasljednica, umirovljena liječnica Hildegarde Tetsis.

Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Vesna Čučić istaknula je kako je riječ o donaciji nastaloj u drugoj polovici 19. i 20. stoljeća i to od 20 blokova i mapa, koje sadržavaju više od sedam stotina skica, crteža i slika umjetnika koji je od 1895. do svoje smrti živio i stvarao u Dubrovniku. Riječ je o radovima na papiru u kombiniranim tehnikama olovke, ugljena, tuša, akvarela te nekoliko pastela i tempera.

Zanimljiva je i prateća dokumentacija poput zadužnice iz 1916. godine i zadaće s njegovim rukopisom. "Željela sam darovati opus Antuna Perka Dubrovniku gradu u kojem je živio i stvarao, kazala je d. Hildegarde Tetsis.

Znanstvena knjiižnica Dubrovnik u svojoj Zavičajnoj zbirci Ragusina već posjeduje dva primjerka putopisnih vodiča "Lacroma" na njemačkom i talijanskom jeziku, koje je Perko ilustrirao krajem 19. stoljeća, a današnjom donacijom nakon obradbe i uvođenja u zbirke omogućit će se znanstvenicima i javnosti proučavanje opusa ovog zanimljivog umjetnika .

Antun Perko hrvatski je slikar rođen 5. srpnja 1833. u austrijskom Purgstallu, a umro je 6. ožujka 1905. u Dubrovniku. Studirao je slikarstvo u Beču, a njegov opus većinom sadrži crteže i slike u tehnici ulja i akvarela. Njegova poznata mapa "Viški album" predstavljena je 1866., a sadrži dvije scene bitke kod Visa. Godine 1875. u pratnji cara Franje Josipa I. boravio je u Dalmaciji, a dugo godina bio je stalni suputnik i prestolonasljednika Rudolfa. Perko je ilustrirao i popularne putopisne vodiče, među ostalim i književno djelo objavljeno 1892. godine "Stephanie Lacroma". Godine 1895., nakon umirovljenja, otišao je u Dubrovnik. Neka od njegovih djela čuvaju se u muzeju Joanneum u Grazu, te zbirci Albertina u Beču.

(Hina) xddub ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙