FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

V. Kajtazi poziva Rome da predaju zahtjev za legalizaciju objekata

Autor: mkov
ZAGREB, 20. lipnja 2013. (Hina) - Veljko Kajtazi iz Kluba zastupnika nacionalnih manjina Hrvatskoga sabora pozvao je danas sve Rome da na vrijeme predaju zahtjeve za legalizaciju objekata, a najkasnije do 30. lipnja, jer iza tog datuma nema više mogućnosti prijave legalizacije.

"Podsjećam da se zahtjev za legalizaciju predaje u uredima za graditeljstvo u svima gradovima i općinama Republike Hrvatske te još jednom pozivam sve svoje sunarodnjake da izvrše svoju dužnost i omoguće daljnje djelovanje u ovom pitanju", stoji u Kajtazijevu dopisu u kojem poziva kompletnu romsku zajednicu da se uključi u proces legalizacije.

Kajtazi napominje kako se približava zadnji dan koji je Ministarstvo graditeljstva oglasilo kao krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju objekata te ističe kako skoro godinu dana, zajedno sa svojim timom, intezivno radi na promoviranju ovog datuma kao iznimno važnoga za romsku zajednicu.

Naglašava kako je u proces uključio i Savjet za ljudska prava, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Ministarstvo graditeljstva te da se prilikom svakoga obilaska u zadnjih godinu dana nastojao susreti s nadležnima u županijama, gradonačelnicima, načelnicima onih općina u kojima živi znatna populacija romske nacionalne manjine, kako bi ih i na taj način animirao i dobio potporu za ideje oko legalizacije romskih naselja.

"Postigao sam uspjeh, ali na žalost, nedostatak financijskih sredstava zaustavio je moja nastojanja da se romskoj nacionalnoj manjini pomogne u ovoj značajnoj aktivnosti", naglašava Kajtazi i dodaje kako je romska nacionalna manjina u iznimno teškoj poziciji.

Najveći broj pripadnika romske nacionalne manjine je, naglašava Kajtazi, na socijalnim primanjima, koja nisu dovoljna za izvršavanje ovog važnog zadatka. "Romska nacionalna manjina jedina ima službeni dokument kojim se problemi mogu riješiti, istaknuo je dodavši kako je to dokument Akcijskog plana za provedbu nacionalne strategije za uključivanje Roma od 2005. do 2015. godine.

Najavio je i kako će skorom sastanku s predstavnicima Vlade tražiti dodatnih 13 do 15 milijuna kuna, kojim bi se zaokružio i završio proces legalizacije romskih naselja.

(Hina) pp/xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙