FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: hoće li Crobexi uspjeti izbjeći korekciju?

Autor: scvi
ZAGREB, 20. lipnja 2013. (Hina) - Većina analitičara nada se da oštra korekcija najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa danas neće znatnije utjecati na Zagrebačku burzu, te da bi Crobexi mogli stagnirati dok bi u fokusu investitora i dalje mogle biti vijesti iz domaćeg poslovnog sektora.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,04 posto, na 1.784 boda, a Crobex10 0,83 posto, na 1.000 bodova.

Oba indeksa na novim su najnižim razinama od 3. siječnja, kada je Crobex iznosio 1.770, a Crobex10 986 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 8,6 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego dan ranije.

Najviše se trgovalo dionicom HT-a, kojom je ostvareno gotovo 3,1 milijun kuna prometa. Cijena joj je potonula 3,08 posto, na 173,50 kuna, što je njezina najniža razinu od početka trgovanja tom dionicom na Zagrebačkoj burzi. Ta dionica je i najzaslužnija za pad indeksa.

Izvedbom, ali pozitivnom, iznenadila je dionica Kraša. Uz promet od 673.000 kuna, cijena joj je skočila 11,4 posto.

Snažan rast indeksa vozarina za suhe terete Baltic Dry Indeks, za 3,43 posto na 995 bodova pozitivno je utjecao na većinu dionica brodarskih kompanija - cijena dionice Atlantske plovidbe porasla 5,59 posto, Tankerske plovidbe 3 posto, a Uljanik Plovidbe 1,36 posto.

Veći rast cijene ostvarila je i dionica Đure Đakovića, za 3,63 posto, na temelju vijesti da je Ministarstvo obrane Kuvajta uvrstilo taj holding u finalni krug izbora dobavljača borbenih oklopnih vozila.

Najveća jučerašnja dobitnica bila je dionica Magme, sa skokom cijene za gotovo 133 posto, uslijed najave sklapanja predstečajne nagodbu s vjerovnicima.

„Nadam se da oštar pad cijena dionica na inozemnim burzama danas neće imati prevelikog utjecaja na domaće tržište. Crobex je jučer stagnirao, no neugodno je iznenadio HT s padom cijene za više od tri posto, što je rezultat odluke regulatora o snižavanju veleprodajnih cijena mobilnih razgovora u tri navrata do 2015. godine. Očekujem da bi i danas Crobex mogao stagnirati“, kaže Tamas Nagy, broker u Erste& Steiermaerkische banci.

Od burzovnih vijesti, Ericsson Nikola Tesla jutros je izvijestio da će dividendu (20 kuna redovne i 150 kuna izvanredne po dionici) isplatiti 26. lipnja ove godine.

A nakon što je predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da bi Fed do kraja godine mogao početi smanjivati poticajne mjere ako gospodarstvo bude dovoljno snažno, na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale više od 1 posto.

Dow Jones pao je 1,34 posto, na 15.112 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,39 posto, na 1.628 bodova, a Nasdaq indeks 1,12 posto, na 3.443 boda.

Bernanke je kazao jučer da bi Fed do kraja godine mogao početi smanjivati poticajne monetarne programe, a do polovine iduće godine i sasvim ih ukinuti, ako gospodarstvo bude dovoljno snažno.

I dok se očekivala najava smanjenja poticajnih monetarnih programa, ulagače je iznenadilo izričito navođenje rokova povlačenja Feda s financijskih tržišta.

Zbog toga su jutros i na azijskim i na europskim burzama cijene dionica oštro pale.

„Oštra korekcija najvažnijih inozemnih burzovnih indeksa uslijedila je nakon što je Bernanke najavio početak kraja ere jeftinog novca u SAD-u. Već sada možemo reći da smo imali najdulje razdoblje labave kvantitativne monetarne politike u povijesti SAD-a. Ipak, investitore je ta najava neugodno iznenadila, očito su se nadali da će se labava politika još neko vrijeme nastaviti budući SAD bilježi tek umjerene stope gospodarskog rasta“, ocjenjuje Nagy.

Nove smjernice investitorima će dati današnja odluka središnje švicarske banke o kamatnim stopama, PMI indeksi eurozone, te podaci o prometu u britanskoj maloprodaji i o nezaposlenosti u SAD-u u proteklome tjednu.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙