FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vodstvo Austrijske akademije posjetilo HAZU

Autor: mkov
ZAGREB, 19. lipnja 2013. (Hina) - Predsjednik Austrijske akademije znanosti akademik Helmut Denk i potpredsjednik akademik Arnold Suppan posjetili su danas Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu, priopćila je večeras HAZU.

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić upoznao je ugledne goste s poviješću, značenjem i organizacijom Akademije - najviše kulturne i znanstvene institucije u Republici Hrvatskoj. Posebice je istaknuo znanstvenoistraživački i umjetnički rad znanstvenika u brojnim jedinicama Akademije diljem Hrvatske, bogatu nakladničku djelatnost Akademije, kao i djelovanje Zaklade Akademije na čelu s njezinim ravnateljem akademikom Velimirom Neidhardtom,

Spomenuo je da je Akademija prošle godine objavila više od stotinu naslova, među kojima se posebno ističe enciklopedijski izdavački niz "Hrvatska i Europa" na hrvatskome, engleskome i francuskome jeziku.

Predsjednik HAZU podsjetio je na snažno hrvatsko-austrijsko prožimanje u povijesti te artikulirao pojedince koji su oblikovali tu suradnju, poput arhitekta Friedricha von Schmidta koji je projektirao palaču Akademije, dok je njegov je učenik Herman Bolle arhitektonski oblikovao moderni Zagreb od Mirogoja do Donjega grada.

Razgovorima s čelnicima Austrijske akademije nazočili su i drugi članovi Uprave HAZU, kao i veleposlanica Republike Austrije Andrea Ikić Böhm i predsjednik Austrijskoga kulturnog foruma u Hrvatskoj Christian Lack.

Predsjednici dviju akademija istaknuli su obostranu želju za unaprjeđenjem međuakademijske suradnje, a veleposlanica Ikić Böhm izrazila je zadovoljstvo svoje zemlje što će 1. srpnja 2013. godine pozdraviti Hrvatsku kao 28. članicu Europske unije (EU). U čast pristupanja Hrvatske EU Kulturni forum Veleposlanstva Republike Austrije u Zagrebu organizira dvanaest kulturnih projekata diljem Hrvatske kojima se nastoji pokazati povezanost Austrije s Hrvatskom i koji su posvećeni europskoj misli.

Predsjednik HAZU darovao je gostima ediciju "Hrvatska i Europa" na engleskome jeziku i divot izdanje "Časoslov Farnese" s minijaturama Julija Klović, a gosti su uzvratili najreprezentativnijim izdanjima Austrijske akademije znanosti.

Akademik Viktor Žmegač održao je predavanje o kulturi bečke moderne, a akademik Arnold Suppan, potpredsjednik Austrijske akademije znanosti, u svome je predavanju pod naslovom "Je li Austro-Ugarska bila osuđena na raspad?" govorio o razlozima, uvjetima i silnicama koje su dovele do rastakanja i nekad naše zajedničke države.

Nakon razgovora gosti su u pratnji i uz stručno vođenje kustosa Galerije, razgledali Strossmayerovu galeriju starih majstora, a u atriju palače Akademije upriličen je prigodni koncert Gudačkoga kvarteta Porin s djelima Josepha Haydna.

(Hina) pp/xmkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙