FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - kultura - od subote, 25. svibnja do ponedjeljka, 27. svibnja

Autor: dger
ZAGREB, 24. svibnja 2013. (Hina) - Najava događaja u kulturi od subote, 25. svibnja do ponedjeljka, 27. svibnja:

SUBOTA:

--------------

ZAGREB - Projekcijom filmova "Svijet je zabavan" Shemija Zarhina i "Vani u mraku" Michaela Mayera otvorit će se Tjedan izraelske kulture tijekom kojega će se hrvatskoj publici predstaviti izraelsko filmsko, plesno, likovno i glazbeno stvaralaštvo (19 sati, kino Europa, Varšavska 3).

NEDJELJA:

---------------

ZAGREB - 30. tjedan suvremenog plesa otvorit će predstava "Kerber" o troglavim čuvarima podzemnog svijeta grčke i rimske mitologije, u izvedbi izraelske plesne skupine Fresco Dance Company prema koreografiji Yorama Karmija (19.30, Hrvatsko narodno kazalište, Trg maršala Tita 15). Tjedan suvremenog plesa ove godine donosi program raznolikih plesnih izričaja i tema već afirmiranih autora čiji je početak vezan u sam festival, ali i 'mladih snaga'.

ZAGREB - Razgovorom "Između dvije lijepe vatre" o odnosu kratke priče i romana - gdje i kako se ove forme sukobljavaju ili nadopunjuju te koje su im temeljne sličnosti i razlike, otvorit će se Festival europske kratke priče (20 sati, Klub Booksa, Martićeva 14d). U razgovoru će sudjelovati autori koji su se s velikim uspjehom okušali u oba žanra Owen Martell, Josip Novakovich i Keith Ridgway, a moderirat će ga Mima Simić i Roman Simić Bodrožić.

PONEDJELJAK:

---------------------

ZAGREB - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) svečano će obilježiti 300. obljetnicu smrti Pavla Rittera Vitezovića (11 sati, Palača HAZU, Zrinski trg 11). Na svečanosti će govoriti predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, tajnik Razreda za filološke znanosti akademik August Kovačec te akademici Pavao Pavličić, Darko Novaković, Josip Bratulić i Dunja Fališevac. Pavao Ritter Vitezović (Senj, 1652. – Beč, 1713.) bio je povjesničar, diplomat, geograf, politolog, heraldik, književnik, leksikograf, jezikoslovac, tiskar, pisac po profesiji i vokaciji, sudionik brojnih tadašnjih diplomatskih akcija kojima su se rješavala pitanja razgraničenja kršćanskih i osmanlijskih zemalja. Pisao je hrvatskim i latinskim jezikom: od hrvatskih djela najznačajniji je njegov spjev 'Odiljenje sigetsko', u kojem se tematizira sigetska bitka, a od latinskih stihovani spjev 'Dva stoljeća uplakane Hrvatske'.

ZAGREB - Monografiju Milke Trnine urednice Zdenke Weber, objavljenu u povodu 150. godišnjice rođenja predstavit će autori tekstova Ivan Mirnik, Marija Barbieri, Ivana Posavec Krivec i Dubravka Šeparović Mušović (18 sati, KIC, Preradovićeva 5).

(Hina) xdgk ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙