FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND: sudski izvjestitelji traže punu javnost sudskih rasprava

Autor: ista
ZAGREB, 19. lipnja 2013. (Hina) - Zbor sudskih izvjestitelja Hrvatskog novinarskog društva (HND) neugodno je iznenađen rješenjem Agencije za zaštitu osobnih podataka kojim je zaključeno kako se objavljivanjem imena i prezimena okrivljenika u sudskim ročišnicima krše njihova prava na zaštitu osobnih podataka, priopćio je danas HND.

Zbog takvog zaključka Agencije, nekoliko sudova, među kojima i Vrhovni sud, anonimizirali su najave svojih sjednica, pa tako umjesto imena okrivljenika sada pišu samo njihove inicijale.

Na taj način grubo se krši Zakon o kaznenom postupku koji propisuje javnost sudske rasprave, uz tek određene iznimne uvjete pod kojima se ona može zatvoriti za javnost. Sudskim izvjestiteljima uskraćuje se pravo na pristup relevantnim sudskim informacijama, te na taj način otežava rad i pravovremeno i potpuno izvještavanje javnosti o sudskim postupcima.

Zbor HND-a stoga poziva Agenciju da preispita svoje rješenje, dok od sudova traži da poštuju odredbe Zakona o kaznenom postupku i osiguraju javnost rasprava.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙