FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska predala predsjedavanje Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015. Crnoj Gori

Autor: smar
ZAGREB, 19. lipnja 2013. (Hina) - Potpredsjednik hrvatske Vlade Neven Mimica predao je danas predsjedavanje Desetljećem za uključivanje Roma 2005.-2015. crnogorskom ministru za ljudska i manjinska prava Suadu Numanoviću, istaknuvši kako je nakon sedam godina provedbe Desetljeća jasno da integracija Roma nije dovršena.

Hrvatska je predsjedavala međunarodnom inicijativom Desetljeće za uključivanje Roma 2005.-2015. u razdoblju od 1. srpnja 2012. do 30. lipnja 2013.

Opći cilj predsjedanja tom inicijativom je promocija Desetljeća i njegovo približavanje međunarodnim inicijativama, posebice Okviru EU o nacionalnim strategijama integracije Roma.

"Hrvatska je od početka sudjelovala u tim procesima te možemo konstatirati da smo jedan od utemeljitelja Desetljeća. Nakon sedam godina jasno je da integracija Roma nije dovršena, s jedne strane imamo napredak u osvješćivanju, priznavanju problema integracije Roma u društvo, ali s druge strane nemamo rezultata konkretnih mjera i aktivnosti koje tako priznatu razinu problema ne rješava na zadovoljavajući način", ustvrdio je Mimica na konferenciji za novinare u povodu 24. sastanka Međunarodnog upravnog odbora Desetljeća.

Ocijenivši da je Hrvatska tijekom predsjedavanja bila uspješna, istaknuo je kako je posebnu pozornost posvetila obrazovanju i povezivanju resursa Desetljeća i EU-a, kao i pitanjima borbe protiv diskriminacije Roma.

Naglasivši da je eliminacija diskriminacije Roma i jaza koji postoji između Roma i ostatka društva glavna misija Desetljeća, Mimica je napomenuo da se taj cilj postiže na četiri područja koje Desetljeće identificira kao prioritetna - obrazovanju, zaposlenosti, zdravstvu i stanovanju.

Također je važno uzeti u obzir horizontalne teme koje su važne za društvenu uključenost Roma, a to su ravnopravnost spolova, siromaštvo i diskriminacija.

Mimica je dodao kako je Hrvatska osnovala radnu skupinu koja radi na istraživanju i procjeni nastavka rada Desetljeća nakon 2015.

Ministar za ljudska i manjinska prava Crne Gore Suad Numanović smatra da je Desetljeće dalo vidljive rezultate, ali je upozorio kako to nije dovoljno te da je potreban intenzivniji i konkretniji Akcijski plan.

Najavio je da će predsjedavanje Crne Gore ići u smjeru antidiskriminacije romske populacije, zaštite ljudskih prava, borbe protiv siromaštva i rodne ravnopravnosti, s naglaskom na borbu protiv nasilja nad ženama.

Također će raditi na proširenju članica. "Nadam se da će proširenje dati odgovor da Desetljećea zaista ima svoju budućnost i da će nastaviti s djelovanjem", zaključio je Numanović.

(Hina) xsmar ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙