FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: bez poticajnih vijesti Crobex ostaje ispod 1.800 bodova?

Autor: neba
ZAGREB, 19. lipnja 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje nesigurno trgovanje jer nema poticajnih vijesti, a u fokusu investitora mogla bi biti dionica Diokija, nakon što jučer vjerovnici nisu prihvatili plan restrukturiranja te tvrtke.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju, 1 porast, a 1 pad Crobexa.

Crobex indeks potonuo je 1,17 posto, na 1.784 boda, a Crobex10 0,98 posto, na 1.008 bodova.

Oba indeksa na najnižoj su razini od 3. siječnja, kada je Crobex iznosio 1.770, a Crobex10 986 bodova.

I dok su na kraju prvog tromjesečja Crobexi bili u plusu otprilike 15 posto u odnosu na početak godine, sada je Crobex na dobitku još samo 2,5 posto, a Crobex10 3,8 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 9,7 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna manje nego dan ranije.

Najviše se trgovalo dionicom HT-a, kojom je ostvareno 2,6 milijuna kuna, a cijena joj je pala 1,9 posto, na 179 kuna.

Najveća gubitnica bila je, pak, dionica Diokija, s padom cijene za 28 posto, nakon što jučer vjerovnici nisu prihvatili predloženi plan restrukturiranja društva.

„Baš i nema pozitivnih vijesti, pa stoga očekujem danas stagnaciju Crobexa, a moguće i nastavak njihova klizanja. U fokusu investitora i danas bi mogla biti dionica Diokija, nakon što jučer nije prihvaćen plan restrukturiranja te tvrtke“, kaže Matko Bošković, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo Centar banke.

Kako dodaje, moguć je i nešto veći interes investitora za dionice Agrokorova kompanija, nakon jučerašnjeg potpisivanja ugovora o suradnji Agrokora i Mercatora.

Agrokor je izvijestio da je potpisao Ugovor o suradnji s Mercatorom, posljednji u fazi realizacije transakcije Agrokorove kupnje 53 posto dionica Mercatora. Tim je ugovorom definirana suradnja Agrokora i menadžmenta Mercatora u prijelaznom razdoblju do zatvaranja transakcije kojom će Agrokor steći većinski paket dionica Mercatora.

Na inozemnim tržištima, pak, trgovanje je volatilno, dok investitori iščekuju rezultate dvodnevnog zasjedanja Feda.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica osjetno porasle drugi dan zaredom, jer ulagači vjeruju da će američka središnja banka i dalje voditi vrlo labavu monetarnu politiku.

Dow Jones ojačao je 0,91 posto, dok je S&P 500 porastao 0,78, a Nasdaq indeks 0,87 posto.

No, na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, jer su ulagači oprezni uoči odluke Feda. Oprezno se jutros trguje i na europskim burzama.

„Kretanja na inozemnim burzama u posljednje vrijeme nemaju većeg utjecaja na domaće tržište. Investitori na inozemnim tržištima čekaju odluke Feda“, zaključuje Bošković.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙