FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ BiH: Stvoreni uvjeti za nastavak rada institucija u Sarajevu

Autor: zkre
MOSTAR, 18. lipnja 2013. (Hina) - Koordinacija dužnosnika HDZ-a BiH u državnoj vlasti zaključila je utorak da policijsko izvješće o prosvjedima pred parlamentom i preporukama o sigurnosti zajedničkih institucija stvara uvjete za sazivanje sjednica Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, priopćili su u utorak iz HDZ-a BiH.

Hrvatski i srpski dužnosnici napustili su rad u zgradi zajedničkih državnih institucija u Sarajevu nakon što su prosvjedi prije desetak dana, motivirani nedonošenjem zakona o jedinstvenom matičnom broju, prerasli u petnaestosatnu talačku krizu. Nakon toga predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda zatražio je policijsko izvješće i sigurnosna jamstva za povratak u rad u državnim institucijama u Sarajevu tvrdeći da pojedine policijske i sigurnosne agencije nisu željele zaštititi državne dužnosnike.

Po priopćenju dostavljenom iz HDZ-a BiH, predsjedatelj Bevanda je na stranačkoj koordinaciji prenio glavne naglaske izvješća kojega je dostavila Uprava za koordinaciju policijskih tijela BiH, na temelju čega su dužnosnici ove stranke zaključili da se time stvaraju "pretpostavke za konzultacije oko sazivanja sjednica Vijeća ministara BiH i tijela Parlamentarne skupštine (PS) BiH".

Hrvatski i srpski političari ocijenili su ranije da se ne osjećaju sigurno u Sarajevu te su optužili bošnjačke stranke iz Sarajeva da stoje iza dijela organizacije prosvjeda ističući da je matični broj samo izgovor budući je Vijeće ministara donijelo privremenu odluku u trajanju od šest mjeseci kako bi se novorođenoj djeci mogao izdati matični broj te izdati putovnicu i zdravstvenu iskaznicu.

Prosvjednici u Sarajevu okupili su se motivirani činjenicom da tromjesečna beba Belmina Ibrišević nije mogla dobiti putovnicu kako bi otputovala na liječenje u Njemačku što joj je bila jedina šansa za izlječenje od teške bolesti.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙