FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vujčić: Hrvatska na pravom putu na pragu EU-a

Autor: gple
ZAGREB, 18. lipnja 2013. (Hina) - Hrvatska vlada čini što je potrebno kako bi gospodarstvo ponovo zabilježilo rast gospodarskih aktivnosti prvi put od 2008., prenose mediji danas ocjenu guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića.

Nastojanja u proteklih šest mjeseci da se restrukturiraju državna poduzeća i poboljša poslovna klima trebala bi pomoći da se "iskoriste prednosti koje donosi ulazak u Europsku uniju", kazao je Vujčić u razgovoru za agenciju Bloomberg 14. lipnja u Dubrovniku, a prenose hrvatski mediji.

"Vlada ide u pravom smjeru kada su u pitanju strukturne reforme", konstatirao je guverner HNB-a. Po njemu, te mjere predstavljaju odmak u odnosu na 2012. kada se "pri poticanju rasta pretjerano oslanjalo na ulaganja javnog sektora".

Pri restrukturiranju poduzeća kao što su državno željezničko poduzeće Hrvatske željeznice i zračni prijevoznik Croatia Airlines "važna je brzina", naglasio je.

Treba također ubrzati inicijative poput izmjena zakona o radu i usvajanja zakona o strateškim ulaganjima, dodaje.

Po njegovom mišljenju, Hrvatska mora "što prije" pristupiti eurozoni jer je kuna ionako već vezana za zajedničku (europsku) valutu i na štednju u eurima otpada gotovo tri četvrtine ukupne štednje.

Još je prerano za raspravu o tome kada bi se to trebalo dogoditi budući da bi pristup zahtijevao najmanje tri godine i poboljšanje ekonomskih pokazatelja, posebno manji udio javnog duga u BDP-u.

HNB za sada neće dopustiti "velike fluktuacije" u tečaju kune u bilo kojem smjeru i izvoznici moraju povećati produktivnost kako bi poboljšali prodaju, ističe guverner Vujčić.

S obzirom na ulazak Hrvatske u sustav praćenja proračuna na razini Europske unije, proračunski manjak trebao bi biti smanjen za pola postotnog boda počevši u 2014., smatra guverner.

Što se tiče utjecaja ulaska u EU, pomoći će privući inozemna ulaganja u srednjoročnoj perspektivi, dok će neposredna korist vjerojatno biti "mala" jer je Hrvatska u drugačijoj fazi razvoja no što su u vrijeme ulaska bile druge nove članice Unije, napominje.

(Hina) xgple yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙