FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina pokreće prvu platformu za trgovinu dozvolama za emisije ugljika

Autor: vmom
BEIJING, 18. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Najveći svjetski generator emisija ugljika Kina u utorak se sprema pokrenuti prvu shemu za trgovinu dozvolama za emisije štetnih plinova, prenose tamošnji državni mediji.

Platforma omogućava kompanijama u gradu Shenzhenu trgovinu dozvolama za emisije ugljika i uspostavljena je u nedjelju, ali bi trgovina službeno trebala započeti danas, javlja kineska službena agencija Xinhua.

Do iduće godine Kina planira uspostaviti slične sheme u sedam područja, a prema ocjeni analitičara riječ je o prvom koraku vlade u smjeru uspostave nacionalnog tržišta dozvolama za emisije štetnih plinova.

"To je prvi korak prema uspostavi nacionalnog sustava trgovine dozvolama za emisije ugljika", kazao je Li Yan, čelnik kampanje za klimu i energiju koju je u Kini pokrenula grupa za zaštitu okoliša Greenpeace.

Analitičari ipak ocjenjuju da navedena shema, koja pokriva svega 38 posto ukupnih emisija u gradovima, vjerojatno neće značajnije smanjiti ukupnu razinu emisija.

"Tom shemom je pokriveno manje od polovine gradskih emisija, tako da još treba vidjeti kolika je njezina učinkovitost po pitanju smanjenja emisija", kazao je Li. "Po mom mišljenju, pilot program nužna je domaća zadaća kako bi zemlja pripremila kapacitete za upravljanje emisijama ugljika".

S obzirom na njezino oslanjanje na ugljen i teške industrije, Kina se probila u sam vrh svjetskih generatora tih po okoliš štetnih plinova, prestigavši SAD, premda su kineske emisije po stanovniku i dalje daleko manje od američkih.

Kina nema zacrtane ciljeve smanjenja ukupnih emisija ugljika, a dužnosnici vlade kazali su da će se one nastaviti povećavati sve do približno 2030.

Drugo po veličini svjetsko gospodarstvo ima za cilj do 2020. smanjiti emisije ugljika za 40 posto u odnosu na intenzitet stvaranja ugljika iz 2005., pokazatelj količine ugljika proizvedenog po jedinici BDP-a.

Prema medijskim izvješćima, kompanije će u sklopu shema dobiti kvote za emisije koje će moći prodavati drugim kompanijama ako proizvode manje ugljika i time zarađivati.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙