FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se mirno trgovanje, nema važnijih vijesti

Autor: neba
ZAGREB, 18. lipnja 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, jer nema novih važnijih poslovnih vijesti, pri čemu bi u fokusu investitora i dalje mogle biti dionice kompanija iz sastava Agrokora, nakon što je taj koncern preuzeo slovenski Mercator.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju, a 1 porast Crobexa.

Crobex je jučer ojačao 0,23 posto, na 1.805 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,30 posto, na 1.018 bodova.

Redovni promet Burze iznosio je 10,3 milijuna kuna, što je oko 2 milijuna manje nego u petak.

U fokusu investitora bile su dionice Agrokorovih kompanija, nakon što je u petak objavljeno da Todorićev koncern preuzima 53 posto dionica slovenskog Mercatora.

Tako je najveći promet ostvaren dionicom Vupika, 1,7 milijuna kuna, uz rast cijene za 3,68 posto, na 128,60 kuna. Dionica Belja imala je pak promet od 1,4 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 1,13 posto, na 75,29 kuna.

Znatnije se trgovalo i dionicom Riviere Adrie, kojom je ostvareno nešto više od 1,6 milijuna kuna prometa, uz porast cijene za 0,42 posto, na 14,50 kuna.

Dionicom HT-a ostvareno je 1,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla za 0,20 posto, na 182,48 kuna.

„Očekujem danas nastavak mirnog trgovanja, jer nema novih poslovnih vijesti. Od važnijih zbivanja, danas se održava glavna skupština Adris grupe te se očekuje prihvaćanje prijedloga o isplati dividende od 7 kuna po dionici“, kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Ujedno, danas će biti održano ročište za glasovanje o izmijenjenom Planu financijskog restrukturiranja Diokija.

To je ročište prvotno trebalo biti održano 10. lipnja, ali je odgođeno za 18. lipnja na zahtjev dužnika, koji je zaprimio zahtjeve ključnih vjerovnika (Hypo Group Alpe Adria, HEP Grupe i Zagrebačke banke) za odgodom kako bi proceduralno bili u mogućnosti dobiti potrebna odobrenja za podršku predloženom planu restrukturiranja.

„A na inozemnim je burzama najvažniji događaj ovoga tjedna zasjedanje Feda u utorak i srijedu, na kojem će se odlučivati o budućnosti programa monetarnih poticaja američkom gospodarstvu“, navodi Harambašić Nereau.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, nadoknadivši dio prošlotjednih gubitaka, jer ulagači vjeruju da će američki Fed i dalje voditi vrlo labavu monetarnu politiku kako bi potaknuo oporavak gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 0,73 posto, dok je S&P 500 porastao 0,76, a Nasdaq indeks 0,83 posto.

U srijedu će Fed objaviti priopćenje s dvodnevne sjednice, a odmah nakon toga predsjednik središnje banke Ben Bernanke održat će konferenciju za novinare.

Jutros su na azijskim i europskim burzama,m u opreznom trgovanju, najvažniji indeksi blago oslabili.

„Nove smjernice danas će investitorima dati podatak o inflaciji u SAD-u, te ZEW indeks povjerenja ulagača u eurozoni i Njemačkoj“, zaključuje Harambašić Nereau.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙