FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nečas netom prije ostavke: Zeman nesklon izborima prije roka

Autor: rtom
PRAG, 17. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Češki predsjednik Miloš Zeman "nesklon" je održavanju prijevremenih izbora kao izlaz iz sadašnje političke krize, rekao je u ponedjeljak nakon sastanka sa Zemanom premijer Petar Nečas koji u 18 sati treba službeno objaviti svoju ostavku zbog korupcijske afere.

"Dugo smo i pozorno razgovarali o svim mogućim varijantama", rekao je Nečas koji osim ostavke na premijersku dužnost napušta i kormilo svoje stranke ODS (desnica).

Predstojnik ureda predsjednika Zemana rekao je novinarima da su prijevremeni izbori "zadnja opcija".

Zeman je nedavno izjavio kako bi želio da se, radi štednje, parlamentarni izbori održe istodobno s izborima za Europski parlament 24. i 25. svibnja 2014.

Nečas je u nedjelju priznao odgovornost za politički korupcijski skandal i zloporabu ovlasti svoje suradnice te treba u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu službeno podnijeti ostavku. Premijerova ostavka automatski povlači ostavku vlade.

Nečas zagovara ostanak vladajuće trostranačke koalicije desnog centra do izbora u svibnju 2014., s novim premijerom kojega bi predložio njegov ODS. No taj prijedlog mora poduprijeti najmanje 101 od 200 zastupnika donjeg doma.

Oporbena ljevica zahtijeva prijevremene izbore u najkraćem roku.

Skandal je izbio privođenjem u subotu šefice premijerova kabineta, 48-godišnje Jane Nagyove, lijepe plavuše koju tabloidi nazivaju Nečasovom intimnom prijateljicom.

(Hina) xrt ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙