FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bliska suradnica predsjednika češke vlade u pritvoru

Autor: ztre
PRAG , 15. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Češko pravosuđe objavilo je u subotu da je zadržalo u pritvoru Janu Nagyovu, blisku suradnicu predsjednika češke vlade Petra Nečasa i glavnu osobu u korupcijskom skandalu koji od četvrtka potresa zemlju i prijeti opstanku vlade desnog centra.

Utjecajna predstojnica ureda češkog premijera, Nagyova je optužena da je organizirala političku korupciju i za svoje osobne interese koristila vojno-obajveštajnu službu kako bi tajno pratila Nečasovu suprugu.

Češki tabloidi već dugo nagađaju o prirodi Nečasovih odnosa s Nagyovom.

Češki premijer u utorak je objavio da se razvodi od supruge.

Nagyova je, po policiji, vršila "pritisak na Petra Nečasa kako bi postigla da se razvede od supruge Radke."

Optužnice su podignute i protiv dvojice generala i jednog pukovnika vojno-obavještajne službe.

Nečas odbija podnijeti ostavku.

Češki će parlament vjerojatno u utorak glasovati o povjerenju vladi na zahtjev lijeve oporbe koja traži prijevremene izbore. Redoviti izbori trebali bi se održati na proljeće 2014.

Češki predsjednik Miloš Zeman, premijerov politički suparnik, neizravno je pozvao vladu da odstupi.

"Optužbe su jako ozbiljne i došao sam do zaključka (...) da se temelje na dovoljno dokaza. Eto mog neizravnog ali prilično jasnog odgovora", rekao je novinarima.

Nagyovu se također sumnjiči da je u studenome 2012. organizirala smjenu trojice "pobunjeničkih" zastupnika Nečasova ODS-a u zamjenu za unosne dužnosti u javnoj administraciji. Dvojica od njih, bivši ministar poljoprivrede Ivan Fukša i bivši predsjednik Kluba zastupnika ODS-a Petr Tluchor, također su u subotu zadržani u pritvoru.

"Korupcija zasigurno može biti u obliku važnog radnog mjesta ili usluge nematerijalnog karaktera", rekao je tužitelj Ivo Ištvan.

Nagyovi prijeti do pet godina zatvora.

Meta policijskih akcija u noći na četvrtak bilo je i nekoliko poslovnih ljudi i kontroverznih lobista povezanih s gradskim vlastima Praga također osumnjičenih za brojne malverzacije. No oni su uspjeli u zadnji čas pobjeći iz zemlje.

Policija je u 31 raciji zaplijenila između 4,7 i 5,8 milijuna eura, kao i desetke kilograma zlata.

Policija smatra da je Nagyova upletena u sve te afere.

(Hina) xzt yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙