FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Deset godina e-learning nastave u Hrvatskoj

Autor: iluc
ZAGREB, 17. lipnja 2013. (Hina) - Deseta obljetnica rada E-learning akademije i završetak 10. generacije polaznika toga programa usavršavanja u primjeni informacijske tehnologije u obrazovanju obilježena je danas u sjedištu Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNet) u Zagrebu.

S današnja 43 polaznika koji su ove godine dobili diplome, programe E-learning akademije u proteklih deset godina ukupno je završilo gotovo pet stotina polaznika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Kosova, priopćili su organizatori.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović čestitao je ravnatelju CARNeta Zvonimiru Staniću, suradnicima i polaznicima, te naglasio važnost elektroničkog učenja u Hrvatskoj.

Usavršavanja u primjeni informacijske tehnologije u obrazovanju olakšava učenje i ovladavanje znanjima i vještinama, što omogućuje bolje radno mjesto, veću konkurentnost Hrvatske i bolji život svih, kazao je ministar Jovanović.

Također, naglasio je važnost te vrste učenja za stjecanje akademske karijere onima koji ne mogu ili teže polaze redovitu nastavu, kao što su invalidi i aktivni sportaši. Ovo je dobar događaj prije ulaska Hrvatske u EU, koji pokazuje da Hrvatska može biti ravnopravna članica Unije, kazao je Jovanović.

Prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Blaženka Divjak napomenula je da e-learning sastavni dio svakog procesa u obrazovanju na Sveučilištu u Zagrebu, koje s 80.000 studenata predstavlja gotovo polovicu svih studenata u Hrvatskoj.

U upotrebi je tzv. hibridna nastava, koja predstavlja kombinaciju klasične nastave u učionicama i nastave uz pomoć tehnologija. Ostvaruje se na tri razine, od čega najvišoj razini pripada samo pet posto nastave, kazala je prorektorica Divjak.

Po njezinim podacima, tijekom 2013. godine na Sveučilištu u Zagrebu uz pomoć tehnologija izvodi se oko 8500 kolegija, što je oko 70 posto svih kolegija. Iako sveučilišne sastavnice imaju vlastite repozitorije (pohranjenu podatkovnu strukturu s datotekama i direktorijima), središnju ulogu ima Sveučilišni računski centar SRCE.

Prema anketi čije je dijelove izložila prorektorica Divjak, 80 posto studenata i 53 posto nastavnika podržavaju e-learning.

(Hina) xiluc ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙