FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iranski predsjednički kandidati pozvali na mir

Autor: rtom
TEHERAN, 14. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Šestorica iranskih predsjedničkih kandidata pozvala su u petak navečer svoje pristaše na mir u očekivanju objave rezultata izbora za koje je odziv bio velik zbog čega je produljena otvorenost birališta.

Većina birališta zatvorila su se u 22 sata po mjesnom vremenu, a u pokrajini Teheran ostat će otvorena do 23 sata. Očekuje se da će odziv birača dosegnuti 70 posto, kazali su predstavnici izbornog povjerenstva.

Sve do potpunog zatvaranja birališta ne očekuje se nikakva objava podataka o odzivu 50,5 milijuna Iranaca s pravom glasa koji su osim predsjednika birali i lokalne vijećnike.

U zajedničkom priopćenju predstavnici šestorice predsjedničkih kandidata pozvali su "narod da ne sluša glasine o organiziranju izborne proslave te da izbjegne svako okupljanje prije objave konačnih rezultata".

Godine 2009. odziv birača iznosio je službeno 2009., a nakon što je izborno povjerenstvo objavilo da je ponovno pobjedio predsjednik Mahmud Ahmadinedžad slijedili su sukobi policije i pristaša oporbenih kandidata Mira Hoseina Musavija i Mehdija Karubija. Pristaše oporbe tjednima su masovno prosvjedovali protiv lažiranja izbornih rezultata, a vlasti su odgovorile oštrom represijom. Dvojica oporbenih kandidata u kućnom su pritvoru od 2001.

Posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava u Iranu Ahmed Shaheed ocijenio je da izbori nisu "slobodni ni pravedni", a Sjedinjene Države drže da "nisu transparentni".

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙