FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN od zaraćenih strana traži da u Kusairu ne stradavaju civili

Autor: akoz
BEJRUT, 1. lipnja 2013. (Hina) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon zatražio je u subotu od snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i pobunjenika koji vode borbe oko grada Kusaira da učine sve kako bi se izbjeglo stradanje civila i omogućila njihova evakuacija.

Ban je "zatražio od svih strana da učine maksimum kako bi se izbjegli gubici među civilima" i podsjetio sirijsku vladu da joj je obveza "štititi civile koji su pod njenim nadzorom i od milicija", rekao je Banov glasnogovornik Martin Nesirky, izvijestila je agencija AFP.

Glavni tajnik UN-a s "najdubljom zabrinutošću" prati bitku za Kusair i pozvao je obje strane da omoguće civilima da napuste grad, u kojem inače živi 30.000 stanovnika.

"Oči svijeta su uprte u njih i bit će odgovorni za bilo kakav zločin protiv civilnog stanovništva Kusaira", rečeno je u priopćenju iz UN-a.

Koordinatorica UN-a za pomoć Valerie Amos i visoka povjerenica za ljudska prava Navi Pillay izrazile su zabrinutost zbog mogućnosti da se više tisuća civila našlo zarobljeno u Kusairu.

"Doznajemo da bi tamo moglo biti i do 1500 ranjenih kojima je žurno potrebna evakuacija zbog medicinske obrade i da je opće stanje u Kusairu očajno", rekle su Amos i Pillay u zajedničkoj izjavi, izvijestila je agencija Reuters.

I sudionici 8. konferencije "Unije Sirijaca u svijetu", koja je u subotu održana u Zagrebu, uputili su apel hrvatskoj i svjetskoj javnosti da pomognu sirijskom narodu te da se "ne izjednačava napadač i žrtva".

Apel hrvatskoj i svjetskoj javnosti "upućujemo svjesni svoje odgovornosti u trenutku dok se pred očima međunarodne zajednice odvija jezivi maskr nedužnih ljudi u gradu Kusairu", poručila je Unija Sirijaca u svijetu. "To je jedan u nizu zločina koje je režim Bašara al-Asada počinio u cijeloj Siriji, a pokolj izvode jedinice i vojnici ozloglašenog Hezbolaha, koje civilizirani svijet smatra terorističkim zločincima, a koje su došle iz Libanona kako bi zajedno s iranskim postrojbama spašavale režim obiteljskog oligarha i zločinca Bašara al-Asada".

"U trenutku održavanja naše konferencije još smo jednom svjedoci nijemog promatranja međunarodne zajednice koja, perući svoju savjest, izjednačava napadača i žrtvu", priopćila je Unija Sirijaca u svijetu i upozorila da se ne mogu izjednačavati "odgovorni za više od 90 posto žrtava u Siriji" s "ljudima koji se bore za goli opstanak i pravo naroda na vlastiti izbor budućnosti".

(Hina) xakoz ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙