FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bijela kuća: Assadove snage koristile kemijsko oružje

Autor: mkov
WASHINGTON, 14. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države su zaključili da su snage sirijskoga predsjednik Bashar al-Assad koristile kemijsko oružje protiv pobunjeničkih skupina u Siriji pa je američki predsjednik Barack Obama odlučio dostaviti izravnu vojnu pomoć sirijskoj oporbi, objavila je Bijela kuća.

Američki obavještajni analitičari su početkom godine tvrdili da je najvjerojatnije u Siriji uporabljeno kemisjko oružje, a prosudba nakon zahtjeva predsjednika Obame za konkretnim dokazom mogla bi dodatno izvršiti pritisak na Washington da odlučno odgovori na kršenje onoga što je Obama nazvao "crvenom crtom".

Nova procjena inteligencije, koja je uslijedila nakon Obame potražnju za nepobitan dokaz da je kemijsko oružje bio razmješten, mogao vršiti pritisak na Washington da reagira agresivno na križanju što je Obama nazvao "crvena crta".

Nakon višemjesečne istrage, Bijela kuća je zaključila kako Assadove snage koriste kemijsko oružje uključujući i sarin. im oružjem korištenje od strane Assada snagama, ali se zaustavio kratko prijeti posebnih akcija kao odgovor na ono što je Obama rekao da će se "igra mjenjač" u Washingtonu rukovanje sukoba.

Smatra se da je u Siriji od napadaja kemisjkim oružjem umrlo 100 do 150 ljudi, a no podaci su vjerovatno nepotpuni.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙