FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija “Vode u osjetljivim i zaštićenim područjima“

Autor: iluc
ZAGREB, 13. lipnja 2013. (Hina) - Trodnevna Međunarodna konferencija “Vode u osjetljivim i zaštićenim područjima“ počela je danas u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog društva za zaštitu voda i Europskog udruženja za vode.

Više od 150 sudionika iz Hrvatske i ostalih europskih zemalja izložit će 40 radova a potom će, trećeg dana, nastaviti stručnim izletom u Nacionalni park Plitvička jezera i okruglim stolom o turizmu u osjetljivim i zaštićenim područjima.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić otvorio je skup i izrazio opredjeljenost Hrvatske na održivo korištenje voda, racionalno gospodarenje i očuvanje kvalitete voda, te izrazio nadu da će u tome imati pomoć fondova Europske unije.

Dr. Jiří Wanner predstavio je iskustva Češke u upostavi europskog upravljanja vodama i kazao da je uključilo mnogo zakonskih promjena, izgradnju velikog broja prečišćivača za vodu i veliko povećanje cijene vode.

Pod pritiskom EU-a, Češka je proglasila sve površinske vode osjetljivim područjem, kao Slovačka i Austrija. EU je obećala da će financijski pomoći u ostvarenju toga cilja, međutim, zapala je u financijske teškoće i ne može održati obećanje, kazao je dr. Wanner.

Češka je potpuno privatizirala vodno gospodarstvo, što je bilo pogrešno jer privatni sektor ne zanima promicanje javnih interesa, kazao je dr. Wanner i dodao da je ostalo neriješeno pitanje otpadnog mulja iz pročišćivača voda za koji još nije nađeno konačno rješenje.

Dr. Neno Kukurić, voditelj Diktasa (GEF-ova projekta za istraživanje podzemnih voda Dinarskog krša), kazao je da podzemne vode predstavljaju 95 posto zaliha pitkih voda na svijetu, ali da se često ignoriraju, premda raste broj stanovništva koji treba vodu, a zagađenje vodenih zaliha se svakodnevno povećava, kazao je dr. Kukurić.

(Hina) xiluc yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙