FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa Franjo želi osnažiti duh zajedništva

Autor: vrad
VATIKAN, 13. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Papa Franjo želi dati više prostora zajedničkom upravljanju Crkvom, spomenuvši mogućnost uvođenja "stalnog vijeća" koje bi se temeljilo na postojećim sinodskim strukturama i istaknuvši u četvrtak da blisko surađuje s osmoricom kardinala koje je zadužio za reformu Crkve.

U neslužbenu razgovoru s članovima 13. redovitog vijeća biskupske sinode koje je u rujnu/listopadu zasjedalo na temu nove evangelizacije, papa Franjo je rekao da se u upravljanju Crkvom želi oslanjati na "sinodalnost".

"To je velik izazov. Idemo dalje, u slobodi, treba nam sinodalnost! Idemo dalje, bez straha!", pozvao je nakon susreta na kojemu nije pročitao svoj pripremljen govor što je kružio u Vatikanu.

Govoreći o problemima obitelji u suvremenom svijetu, upitao se "kome povjeriti studiju o obiteljskom pastoralu". Osmorica kardinala "reći će" to, kazao je.

Sveti Otac je imenovao osmoricu kardinala s pet kontinenata koji će ga savjetovati i pomoći mu da izmijeni konstituciju "Pastor Bonus" o ustroju Kurije. Oni će se sastati u Vatikanu od 1. do 3. listopada.

Neki u Vatikanu ističu da je riječ tek o savjetodavnoj skupini koja nipošto nije suparnik državnom tajništvu. To je, dakako, neslužbena skupina, bez izvršne vlasti, ali čini se da joj Papa pridaje veoma veliku važnost.

Papa je usto govorio o "medicinskim postupcima koji se protive ljudskoj ekologiji" i o "sekularnosti koja se prometnula u sekularizam" i to su teme kojima će se Crkva još baviti, kazao je.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙