FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Auschwitz: Netanyahu otvara novu izložbu o holokaustu

Autor: mtau
OSWIECIM, Poljska, 13. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu svečano će u četvrtak otvoriti novu izložbu o holokaustu na mjestu koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau koja bi trebala prenijeti emocije i podučiti nove naraštaje o toj tragediji.

Izložba koju je pripremio Institut Yad Vashem iz Jeruzalema zamijenit će prethodnu koja datira iz doba komunizma.

Ona stavlja "ubojstva Židova deportiranih u Auschwitz u puno širi kontekst pokušaja nacista da sustavno istrijebe židovski narod", kaže Institut.

"Posjetitelji će moći uvidjeti da Auschwitz nije bio izolirani otok... on je bio dio širokog programa koji je organizirala nacistička Njemačka u okupiranoj Europi, s glavnim ciljem da pobije sve Židove", rekao je Pawel Sawicki, glasnogovornik muzeja u Auschwitzu.

Izložba počinje fotografijama i snimkama koje prikazuju život Židova prije holokausta, nastavlja se u drugoj sali frenetičnom propagandom Adolfa Hitlera, dok je u trećoj dvorani, bijelih zidova i u potpunoj tišini, "zemljopisna karta ubojstava" koja predstavlja različita mjesta istrebljenja, uz fotografija i svjedočanstva.

Jedna je dvorana posvećena pobijenoj djeci, gdje su na zidovima reproducirani dječji crteži.

Izložba uključuje i multimedijalnu dvoranu u kojoj učenici mogu poslušati snimke svjedočanstava povijesničara, filozofa i rabina.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙