FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael nagoviješta nove udare Siriji - list

Autor: rtom
WASHINGTON, 16. svibnja 2013. (Hina) - Izrael bi mogao ponovno napasti sirijska skladišta oružja ne prekine li Sirija transfer naprednog oružja islamskim borcima u regiji, piše američki dnevnik The New York Times pozivajući se na izjavu neimenovanog dužnosnika židovske države.

"Izrael je odlučan nastaviti priječiti transfer naprednog oružja Hezbolahu", rekao je izraelski dužnosnik i naglasio kako bi "transfer takvog oružja Hezbolahu destabilizirao i ugrozio cijelu regiju".

"Bude li sirijski predsjednik Bashar al-Assad odgovorio napadom na Izrael ili pokušao udariti na Izrael preko svojih suradnika, naštetit će svome režimu jer Izrael će odgovoriti", rekao je za NYT.

Izraelski dužnosnik, koji je kontaktirao NYT u srijedu, govorio je uz uvjet da ostane neimenovan i pozivao se na visoke izraelske dužnosnike.

Pravi motivi izraelskog upozorenja nisu jasni, piše američki dnevnik i nagađa da Izrael možda pokušava upozoriti Siriju neka se suzdrži od vojnih akcija ili čak najaviti da priprema novi vojni napad na Siriju.

Moguće je, piše dalje NYT, da je Izrael želio upozorili libanonski radikalni pokret Hezbolah koji je nedavno naznačio da bi oružjem koje dobiva iz Irana mogao odgovoriti na izraelske napade na Siriju.

Prije gotovo dva tjedna, izraelski zrakoplovi napali su sirijske ciljeve: bazu sirijske elitne Republikanske garde, skladišta projektila dugog dometa i vojni istraživački centar koji se smatra glavnim središtem kemijskog oružja.

Napad na zrakoplovnu bazu u Damasku 3. svibnja izveden je radi uništenja oružja koje Iran šalje Hezbolahu.

Izraelska vlada nije potvrdila nijedan od tih napada, a sirijska ih je vlada osudila i zaprijetila odgovorom na svaki novi napad.

U srijedu su minobacački projektili ispaljeni sa Sirije pali na dio Golanske visoravni pod izraelskom okupacijom, a Izrael nije uzvratio no na nekoliko je sati zatvorio brdo Hermon.

Američki i izraelski politički analitičari slažu se da Izrael ima vrlo malo motiva za upletanje u građanski rat u Siriji. Duboko su, međutim, zabrinuti da bi oružje iz Sirije moglo pasti u ruke naoružanih skupina u regiji kao i mogućnošću da kemijsko oružje iz Sirije bude upotrijebljeno protiv Izraela.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙