FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: pad Crobexa zbog ex-dividend datea za dionicu HT-a

Autor: scvi
ZAGREB, 13. lipnja 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje pad Crobexa pod utjecajem korekcije cijene dionice HT-a, kojom se od danas trguje bez prava na dividendu za prošlu godinu, kao i zbog oštrog pada cijena dionica na inozemnim burzama.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas pad Crobexa, a 2 stagnaciju.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,60 posto, na 1.824 boda, dotaknuvši najnižu razinu od 8. siječnja, kada je na zatvaranju iznosio 1.808 bodova.

Crobex10 se spustio 0,63 posto, na 1.046 bodova, najnižu razinu od 11. siječnja, kada je na zatvaranju bio 1.030 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 10,7 milijun kuna, što je otprilike isto kao i dan ranije.

Najveći promet, od gotovo četiri milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, a cijena joj je oslabila 0,30 posto, na 203,99 kuna.

Slijedi dionica Riviere Adrie sa 1,8 milijuna kuna prometa i rastom cijene od 0,73 posto, na 13,80 kuna. Znatniji promet, od 788,7 tisuća kuna, zabilježen je i dionicom Valamar Adrije, čija je cijena pala 0,27 posto, na 149,99 kuna.

„Na domaćem tržištu očekujem nastavak negativnih kretanja, prvenstveno pod utjecajem kretanja cijene dionice HT-a, kojom se od danas trguje bez prava na sudjelovanje u isplati dividende“, kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Za dionicu HT-a danas je nastupio 'ex-dividende date', što znači da se njima trguje bez prava na dividendu za prošlu godinu. Dionica HT-a nosi dividendu u bruto iznosu od 20,51 kunu, koja će biti isplaćena 8. srpnja.

„Vidjet ćemo hoće li njezina cijena pasti za iznos dividende ili nešto manje, s obzirom da je i proteklih dana ta dionica bila pod pritiskom špekulativnih prodaja“, navodi Nagy, koji napominje da danas nastupa i ex-dividende date za dionicu Ine. Dividenda Ine za prošlu godinu iznosi 34,36 kuna po dionici.

„U fokusu investitora mogle bi također biti i dionice turističkih tvrtki, koje posljednjih dana prednjače po prometu“, smatra Nagy.

Domaće tržište moglo bi se naći i pod pritiskom negativnih kretanja na inozemnim burzama.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale drugi dan zaredom, što je posljedica strahovanja ulagača da vodeće središnje banke u svijetu više neće voditi tako poticajnu monetarnu politiku kao dosad.

Dow Jones oslabio je 0,84 posto, na 14.995 bodova, a za toliko je pao i S&P 500, zaronivši na 1.612 bodova. Nasdaq indeks skliznuo je, pak, 1,06 posto, na 3.400 bodova.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale treći dan zaredom, zaronivši na nove najniže razine u ovoj godini, jer se zbog mogućeg smanjenja poticajnih monetarnih mjera središnjih banaka ulagači povlače iz rizičnijih investicija. Pritom je Tokijski Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 5 posto, a oštro su, gotovo 3 posto, pale i cijene dionica u Šangaju te Hong Kongu.

„Na inozemnim burzama situacija je prilično loša. Danas su azijske burze oštro pale, ponajviše Tokijska, a situacija je negativna i na Wall Streetu i u Europi. Investitori su se odlučili na dobitonosne prodaje nakon snažnog rasta cijena dionica od početka godine, a dodatno ih brine i da bi Fed uskoro mogao smanjiti monetarne poticaje gospodarstvu“, zaključuje Nagy.

Od makroekonomskih pokazatelja, nove smjernice investitorima bi danas mogli dati mjesečno izvješće ECB-a o stanju u eurozoni te podatak o prometu u američkoj maloprodaji.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙