FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Palma: tijek turističke sezone u skladu s očekivanjima

Autor: tper
ZAGREB, 12. lipnja 2013. (Hina) - Pokazatelji poslovne uspješnosti, kao i općeniti tijek ovogodišnje turističke sezone, u skladu su s očekivanjima, pri čemu ćemo najvjerojatnije u glavnu sezonu ući s manjim minusom u odnosu na prošlu godinu, istaknuo je Franco Palma, predsjednik Turističkog poslovnog vijeća pri Hrvatskoj gospodarskoj komori na današnjoj sjednici tog vijeća, izvijestili su iz HGK.

Hoteli najlakše amortiziraju negativne tržišne tendencije i bez većih problema ponovit će prošlogodišnje rezultate, pri čemu su uočljive nešto niže cijene u cijeloj turističkoj industriji što može rezultirati slabijim financijskim rezultatima.

Istodobno, vremenske prilike ne idu u prilog većoj popunjenosti kampova, dok privatni smještaj nema proaktivnu politiku prodaje svojih kapaciteta, pa je kao i za ostale turističke segmente, osim hotelijerstva, neizvjesno ponavljanje rezultata lanjske sezone, smatra Palma.

Predstavnici strukovnih udruženja pri HGK smatraju da se za novi vizni režim trebalo pravovremeno i organiziranije pripremiti pa se sada može samo smanjivati već prouzročena šteta.

Igor Borojević iz Hrvatske turističke zajednice naveo je da je u prvih pet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvareno 130 tisuća dolazaka više, pri čemu je svibanj bio jako dobar gotovo u svim segmentima poslovanja.

Većina emitivnih tržišta bilježi rast, posebno su pri tome ističe skandinavsko tržište, a uočljivi su jako dobri rezultati, odnosno znatan porast turističkih dolazaka iz Austrije, Njemačke, Poljske, Velike Britanije i Kanade.

Smanjeni broj turističkih dolazaka zabilježen je iz Slovenije, Španjolske, Češke, Italije, Ukrajine i Mađarske.

Špica sezone se vrlo dobro bukira pri čemu je lipanj za sada problematičan te će odrediti kako ćemo ući u špicu sezone, rečeno je.

Treba biti samokritičan i sustavno rješavati probleme, ali ipak treba ukazati na objektivne i nepovoljne okolnosti kao što su nepovoljan raspored praznika, poplave odnosno nepovoljne klimatske prilike te uvođenje viznog režima za neka značajna tržišta poput Rusije, Ukrajine i Turske, ustvrdio je Davor Njirić iz Ministarstva turizma.

Sve ovogodišnje propuste treba eliminirati u pripremi sljedeće turističke sezone, a za ovu se očekuje da bude razmjerno uspješna, poručio je Njirić.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙