FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska turistička industrija nije previše zabrinuta za promet ove godine

Autor: tmis
ZAGREB, 5. lipnja 2013. (Hina) - Turska turistička industrija unatoč najnovijim i najvećim antivladinim prosvjedima zadnjih godina na ulicama Istanbula, Ankare i drugih gradova nije previše zabrinuta za turistički promet vjerujući u snagu svoje turističke i druge ponude u cijeloj zemlji temeljem koje se zadnjih godina bilježi procvat turizma i što Tursku svrstava među deset najpopularnijih turističkih odredišta u svijetu.

Prema pisanjima stranih medija i službenim podacima turskog Ministarstva kulture i turizma, prošle je godine tu zemlju posjetilo gotovo 40 milijuna turista, čime su bili i među pobjednicima na Mediteranu, dok ih je ove godine u prvim mjesecima već došlo više od pet milijuna ili 14 posto više nego u istim mjesecima prošle godine.

Uvjerenje da se prosvjedi neće bitnije odraziti na turistički promet 'podgrijava' i najnovija situacija koja pokazuje da stranih turista ima dosta u Istanbulu te da u turističkim dijelovima toga grada oni najnormalnije 'cirkuliraju', fotografiraju i slično, a neki od njih čak i žele biti dio prosvjeda.

Muzeji, spomenici i druge atrakcije povijesno-kulturne baštine u Istanbulu, Ankari i drugim gradovima ni u dane prosvjeda većinom nisu zatvarali svoja vrata, dostupne su i turistički posjećene.

Tek rijetke turske turističke agencije spominju da je zbog prosvjeda i nemira na ulicama došlo do otkaza turističkih programa te ih nastoje pretvoriti u odgodu, a i neki su turisti u razgovorima za medije kazali kako su u Istanbulu čuli za prosvjede, ali ih nisu doživjeli kao prijetnju i normalno su proveli svoj program u tom gradu.

Ipak strani mediji prenose i kako su neki strani turisti bili suočeni i sa suzavcem i s drugim problemima, kao i da su turističke gužve u tom gradu daleko manje nego što je uobičajeno u ovo doba godine te da su zbog te situacije odgođena neka događanja, poput istanbulskog međunarodnog festivala umjetnosti i kulture.

S druge strane, jug Turske u Antaliji, gdje su moderni mediteranski resorti, plaže i slično, ne bilježe nikakve probleme, situacija je mirna i tamo se odmaraju njemački, britanski, ruski i drugi turisti.

To potvrđuje i šef turskog hotelijerskog udruženja Osman Ayik koji kaže i da turisti za sada u Turskoj nisu uznemireni, ali i upozorava da bi moglo doći do otkazivanja rezervacija i u primorskim mjestima ako se incidenti nastave i dodatno narastu.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙