FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski parlamentarni odbor za moratorij na tržištu rada za Hrvate

Autor: lfia
LJUBLJANA, 12. lipnja 2013.(Hina) - Odbor za rad, obitelj i socijalna pitanja slovenskog parlamenta kao matično tijelo podržao je u srijedu, bez ijednog glasa protiv, vladin prijedlog zakona po kojemu će tržište rada u Sloveniji za radnike iz Hrvatske ostati zatvoreno i nakon ulaska Hrvatske u EU.

Vlada je zakonski prijedlog utemeljila podatkom da je u Sloveniji nezaposlenost u kritičnom porastu pa je na zavodu za zapošljavanja prijavljeno oko 124.000 osoba, a stopa nezaposlenosti najviša od 1993. godine. Uz to, slovensko ministarstvo za rad i socijalnu politiku navelo je da je u Hrvatskoj stopa nezaposlenosti skoro 22 posto, pa bi otvaranje tržišta rada za hrvatske radnike smanjilo izglede za zapošljavanje slovenskih državljana.

Za zakon po kojemu će se hrvatski državljani još najmanje dvije godine, do kraja lipnja 2015., u Sloveniji moći zapošljavati samo uz radnu dozvolu, kao do sada, glasovalo je svih 17 članova odbora, a nitko nije glasovao protiv. Neki zastupnici oporbe pri tome su iznijeli mišljenje da nije dobro što se zakon donosi po hitnom postupku i u zadnjem trenutku te bez analiza o njegovim mogućim učincima.

Ministrica za rad, obitelj i socijalnu politiku Anja Kopač Mrak rekla je članovima odbora da je ključni cilj zakona zaštita slovenskog tržišta rada nakon ulaska Hrvatske u EU, te da su se na isti korak odlučile i neke druge sadašnje članice pa i Austrija, u kojoj je stopa nezaposlenosti od samo 4,7 posto najniža u Europskoj uniji.

Po podacima slovenske vlade, u Sloveniji radi oko 5000 hrvatskih državljana na osnovi radnih dozvola, uglavnom u deficitarnim zanimanjima i u pograničnim područjima.

Očekuje se da će se slovenski parlament o prijedlogu zakona izjašnjavati idućeg tjedna.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙