FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad talijanskog BDP-a nešto veći od prvotno procijenjenog

Autor: vmom
RIM, 10. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Talijansko gospodarstvo u prvom se tromjesečju smanjilo za 0,6 posto prema prethodna tri mjeseca, pokazali su najnoviji podaci tamošnjeg statičkog ureda Istata, koji time očituju nešto veći pad od prvotno procijenjenih 0,5 posto.

Novoobjavljeni podaci svjedoče o teškom stanju trećeg najvećeg gospodarstva eurozone koje bilježi pad već sedmo tromjesečje zaredom.

Na godišnjoj razini talijanski bruto domaći proizvod (BDP) u prva je tri ovogodišnja mjeseca smanjen za 2,4 posto, objavio je Istat. Stopa pada također je nešto viša u usporedbi s prvotno projiciranih 2,3 posto.

Svi pokretači potražnje u prvom su tromjesečju zabilježili pad. Tako je domaća potrošnja smanjena za 0,3 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, bruto ulaganja u fiksni kapital smanjena su za 3,3 posto, a izvoz za 1,9 posto, stoji u priopćenju Istata.

Što se tiče vladinih projekcija, još su na snazi one koje je ove godine objavila prethodna tehnička vlada na čelu s Marijom Montijem. Krajem travnja mandat je preuzela nova vlada na čelu s Enricom Lettom.

Prema važećim vladinim projekcijama, za ovu se godinu predviđa pad BDP-a od 1,3 posto, dok bi u idućoj godini u istom postotku gospodarstvo trebalo porasti.

Tračak optimizma nude danas objavljeni podaci Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), čiji ključni gospodarski pokazatelji ukazuju na pozitivne promjene u talijanskom gospodarstvu. OECD-ov indeks za Italiju u travnju je blago uvećan na 99,9 bodova, s 99,8 bodova u prošlome mjesecu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙