FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gay pride u Splitu

Autor: zjur
SPLIT, 8. lipnja 2013. (Hina) - Treći po redu Gay pride održava se danas u Splitu pod motom "Potpuna ravnopravnost", za sada bez izgreda, a organizatori traže jednaku pravnu zaštitu za istospolne obitelji koju uživaju bračne zajednice muškarca i žene, pravo na brak i izvanbračnu zajednicu.

Prethodno je na štandarcu na Pjaci podignuta zastava duginih boja.

Sudionici Gay pridea Split 2013 su se okupili u Đardinu, splitskom gradskom parku nedaleko glavne tržnice, odakle će Ulicom kralja Tomislava i Marmontovom doći na rivu gdje će se održati centralni događaj. Organizatori splitske parade su udruge "Kontra", "Iskorak" i "Rišpet", a paradi su se pridružili i predstavnici organizacija za zaštitu ljudskih prava iz okolnih zemalja. Među sudionicima je bio novinar Inoslav Bešker.

Ovogodišnjem splitskom Gay prideu su se odazvali splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, te ministar uprave Arsen Bauk.

Sanja Juras iz "Kontre" je istaknula kako traže od nadležnih državnih institucija spriječavanje referenduma o ljudskim pravima, ali i konkretne korake kako bi se osigurala potpuna ravnopravnost istospolnim obiteljima.

Ovogodišnji Split pride osigurava nekoliko stotina policajaca iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, ali i okolnih uprava, te 40 redara iz redova organizatora. Sat vremena prije početka parade uži dio grada je nadlijetao policijski helikopter. Iduće godine će se obilježiti 25 godina postojanja LGBT (lezbijki, gay, biseksualaca, transrodnih/transseksualnih osoba) u Hrvatskoj.

Udruga "Urbana desnica", koja se protivi Gay paradi, Splićane je pozvala da za vrijeme održavanja parade provedu vrijeme u šetnji s obitelji na gradskoj plaži Žnjan.

(Hina) xzjur ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙