FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odvjetnik: Libija mora predati Sanussia ICC-u

Autor: bcav
AMSTERDAM, 7. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Odvjetnik bivšeg šefa libijske tajne službe Abdullaha al-Senussia zatražio je u četvrtak njegovo izručenje Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Haagu, gdje mu ne prijeti smrtna kazna.

Senussia, koji je bio desna ruka bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija, ICC traži zbog optužbi za brutalne odmazde tijekom pobune kojom je 2011. svrgnut dugogodišnji libijski čelnik.

No u Libiji, gdje ga se povezuje s masakrom više od 1.200 zatvorenika u zatvoru Abu Salim u Tripoliju 1996., vlasti ga ne žele izručiti tvrdeći da mogu organizirati jednako pošteno suđenje kao i sud u Haagu.

Senussiev odvjetnik Ben Emmerson odbacio je tu tvrdnju. "Devet ga mjeseci drže u samnici, u potpunoj izolaciji od ostatka svijeta. Nečuveno je da osoba koja je optužena za ozbiljne zločine i kojoj prijeti smrtna kazna ne može čak ni razgovarati s odvjetnikom", rekao je Emmerson.

Neke organizacije za zaštitu ljudskih prava ranije su objavile da bi Senussiu i Gadafijevu sinu Saifu al-Islamu, optuženom za slične zločine, trebalo ili omogućiti pristup odvjetniku i osigurati pošteno suđenje ili ih prebaciti sudu u Haagu.

"Al-Senussia bi odmah trebalo predati ICC-u. Njegova prava se u Libiji sustavno krše", istaknuo je Emmerson,

Tripoli dovodi u pitanje pravo ICC-a da sudi dvojici optuženika pozivajući se na načelo da međunaordni sud može uskočiti samo ako lokalno pravosuđe nije u stanju obaviti taj posao.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙