FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježeno 160 godina djelovanja i rada osječke Komore

Autor: vsik
OSIJEK, 6. lipnja 2013. (Hina) - U Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Osijek danas je održana svečana sjednica Gospodarskog vijeća u povodu 160 obljetnice djelovanja i rada osječke Komore, a na svečanosti su uručene plakete Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama Osječko-baranjske županije u 2012. godini.

Plakete Zlatna kuna kao najuspješnije tvrtke dobile su "Kanaan" iz Donjega Miholjca u kategoriji malih tvrtki, "Ricardo" uz Darde u kategoriji srednjih i Tvornica šećera Osijek u kategoriji velikih tvrtki.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević čestitao je osječkoj Županijskoj komori na uspješnom radu, istaknuvši kako je razvoj gospodarstva Osijeka i Osječko-baranjske županije važan ne samo za Slavoniju i Baranju nego za cijelu Hrvatsku.

Upozorio je kako se Hrvatska već pet godina nalazi u recesiji i krizi, što je predugo razdoblje da bismo mogli očekivati kako će se "stvari same po sebi početi riješavati".

Moramo se mijenjati i stvarati svoje koncepte razvoja i budućnosti, okrenute prema mladima koje moramo zadržati u zemlji, jer je sve masovniji odlazak i visokoobrazovanih i niže obrazovanih mladih ljudi u druge zemlje, rekao je Vidošević.

Naglasio je kako je važno i stvaranje ozračja optimizma te da je velika opasnost kada razne političke opcije optužuju uvijek onu drugu za neuspjeh i probleme. Umjesto toga mora se zajednički raditi, a to znači u razvoju gospodarstva mora sudjelovati i politika i gospodarstvo, obrtnici, akademska zajednica i drugi, kazao je Vidošević.

Predsjednik Županijske komore Osijek Zoran Kovačević istaknuo kako je izuzetno teško i složeno vrijeme za gospodarstvenike, rijetke tvrtke se uspijevaju održati, a još su rijeđe one koje bilježe uspješne gospodarske rezultate. Naglasio je kako osječko-baranjsko, ali i hrvatsko gospodarstvo treba biti orijentirano prema onim prostorima gdje imamo izvozne šanse, a da su to u ovom trenutku prije svega države bivše Jugoslavije. Upravo osječka Županijska komora je i prije diplomacije krenula u susjedne države s kojima danas, posebno sa Srbijom, ima dobru gospodarsku suradnju, kazao je.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, uz ostalo, je naglasio kako država mora stvarati dobre okvire i zakonske propise bitne za razvoj gospodarstva i obrtništva.

Osječka Komora počela je s radom na današnji dan 1853. godine. U to vrijeme u svom je sastavu imala 3708 obrtnika, 376 trgovaca i šest tvornica.

(Hina) xvs yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙