FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro književni povjesničar Nikola Ivanišin

Autor: mkov
ZAGREB, 6. lipnja 2013. (Hina) - Hrvatski književni povjesničar i kritičar Nikola Ivanišin umro je jučer u 90. godini života u zadarskom Domu umirovljenika, doznaje se danas na Sveučilištu u Zadru, gdje je Ivanišin na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta bio višegodišnji profesor novije hrvatske književnosti.

Osim što je bio profesor naraštajima zadarskih kroatista, prof. Ivanišin uređivao je književno-kulturne časopise "Dubrovnik", "Zadarsku reviju" i "Radove Filozofskoga fakulteta u Zadru".

Posebno se bavio istraživanjem dubrovačke i zadarske književnosti te književnosti objavljivane u dalmatinskoj periodici. Proučavao je i modernu hrvatsku liriku, a osobito fenomen hrvatskoga književnog ekspresionizma.

Kao sljedbenik Antuna Barca proučavao je i njegov književno-povijesni rad, a posebno se bavio i književnim djelom Iva Vojnovića.

Objavio je više knjiga, među kojima i "Dubrovačke književne studije", "Tradicija, eksperiment, avangarda", "Ljudi, djela, uspomene", "Grada Dubrovnika pjesnik", "Fenomen književnoga ekspresionizma" te "Književno-povijesno djelo Antuna Barca".

Matica hrvatska Dubrovnik 2011. objavila je knjigu njegovih studija "Post scriptum".

Nikola Ivanišin rođen je u Trebinju 1923.

(Hina) xmkov ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙