FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski osiguravatelji ne očekuju velike troškove zbog poplava

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT, 6. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Osiguravatelji su već počeli računati troškove razornih poplava u srednjoj Europi, pri čemu mnoga poduzeća i kućanstva u toj regiji nisu osigurana i morat će sama financirati popravke i štete.

Nicolaus von Bomhard, izvršni direktor najvećeg svjetskog reosiguravatelja Munich Rea, pripisao je slabu pokrivenost osiguranjima od rizika od poplave u najgore pogođenim područjima dosadašnjoj nevoljkosti osiguravatelja da nude usluge u toj regiji.

Iako se to u međuvremenu promijenilo i osiguravatelji su danas spremni osigurati gotovo sav rizik, nedovoljna pokrivenost osiguranjem i dalje je problem u toj regiji, rekao je.

"Što se tiče gubitaka, ne mogu davati nikakve brojke jer je još prerano, no makroekonomski gubitak bit će mnogo veći od gubitka osiguravatelja", rekao je na tiskovnoj konferenciji osiguravateljske industrije o mogućnostima suradnje osiguravatelja i vlada na ublažavanju posljedica prirodnih katastrofa.

Razina vode pak i dalje raste a tisuće Nijemaca, Mađara i Čeha evakuirano je iz svojih domova, neki stručnjaci iz osiguravateljskog sektora ističu kako očekuju da će gubitak osiguravatelja biti manji nego prilikom posljednjih velikih poplava koje su pogodile regiju 2002.

"Iako je u neka područja prodrla veća količina vode, ulaganja u posljednjih 10 godina dovela su do toga da je obrana od poplava u mnogim mjestima bolja nego 2002.", rekao je Michael Jedraszak, stručnjak za reosiguranje iz tvrtke Hiscox.

To stajalište zastupa i najveći europski osiguravatelj Allianz, iako stotine njegovih procjenitelja šteta tek sada ulaze na pogođena područja.

"Mnogi ljudi povlače paralele s 2002. Međutim, zasada ne vidimo iste razmjere šteta", kazao je član upravnog odbora Allianza Clement Booth u priopćenju.

Poplave u 2002. godini izazvale su ekonomsku štetu od 16,5 milijardi eura i odštetne zahtjeve prema osiguravateljima u ukupnom iznosu 3,5 milijardi eura, pokazuju podaci kompanije Munich Re.

Ta je kompanija, kao i njezini veliki konkurenti Swiss Re i Hannover Re, upozorila jučer da će im trebati neko vrijeme, možda i više tjedana, da utvrde točne razmjere šteta.

Oko jedne trećine njemačkih kućanstava osigurano je od prirodnih katastrofa kao što su poplave, jake kiše i klizišta, no to osiguranje nedostupno je ili preskupo za mnoge koji žive u područjima koja često pogađaju poplave.

Osiguravatelji očekuju velike odštetne zahtjeve za poplavljene automobile, koji su obično u potpunosti otpišu.

"To će koštati tržište puno novaca", rekao je Klaus-Juergen Heitmann, član uprave za imovinske poslove i nesreće tvrtke Huk Coburg, tržišnog lidera za osiguranje automobila u Njemačkoj.

Najveći njemački stambeni osiguravatelj, SV Stuttgarter Sparkassenversicherunge, objavio je da je rezervirao 40 milijuna eura za pokrivanje troškova štete u srednjoj Njemačkoj. Isti je iznos na stranu stavio i bavarski osiguravatelj Versicherungskammer Bayern.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙