FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Netanyahu signalizirao spremnost da razmotri arapski mirovni plan

Autor: akoz
JERUZALEM, 5. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u srijedu je signalizirao spremnost da razmotri arapski mirovni plan iz 2002. čiji su uvjeti nedavno omekšani kako bi uključio moguće razmjene teritorija između Izraela i Palestinaca.

"Slušamo svaku inicijativu, spomenuta je arapska inicijativa, i spremni smo razgovarati o inicijativama koje su prijedlozi a ne edikti", rekao je u govoru parlamentu.

Netanyahu je govorio na raspravi o planu koji je predložen prije 11 godina na summitu Arapske lige. Izrael je tada odbacio inicijativu koja je u zamjenu ponudila normalizaciju odnosa s velikim dijelom arapskog svijeta, rekavši da glavnu prepreku predstavlja zahtjev za potpunim povlačenjem s teritorija koje je zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. godine.

Izrael je u tom sukobu zauzeo Zapadnu obalu, arapski istočni Jeruzalem i Pojas Gaze, područja koja Palestinci traže za svoju buduću državu.

Poput ranijih izraelskih čelnika Netanyahu je isključio povratak na granice od prije 1967. ocijenivši ih nebranjivim no prije mjesec dana čini se da su arapske države omekšale plan iz 2002. kada je šeik Hamad bin Jassim al-Thani, katarski premijer i ministar vanjskih poslova rekao da bi Izrael i Palestinci mogli razmijeniti teritorij umjesto da se ustrajava na točnim crtama iz 1967. godine.

Netanyahu, koji je na čelu desne stranke Likud, nikada nije javno prihvatio zamisao o razmjeni teritorija. U obraćanju zastupnicima Netanyahu je ponovio poziv palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu da se bezuvjetno vrati mirovnim pregovorima koji su propali 2010. godine

"Pošto on (Abas) ne govori hebrejski a moj arapski nije sjajan, pozivam ga na jeziku koji obojica poznajemo, 'Give peace a chance'", izjavio je Netanyahu izrekavši posljednju frazu, "dajmo priliku miru", na engleskom jeziku.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙