FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: najveća dobitnica dionica Diokija, a gubitnica Varteksa

Autor: scvi
ZAGREB, 5. lipnja 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi indeksi su danas u minusu, pri čemu je najveća dobitnica dionica Diokija, ujedno i najlikvidnija, dok je najveća gubitnica dionica Varteksa.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,68 posto, na 1.840 bodova, a Crobex10 0,97 posto, na 1.052 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,77 milijuna kuna, što je 1,77 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Crobex se već tri dana kreće oko 1.840 bodova, gdje se nalazi njegov 200-dnevni pomični prosjek. S obzirom na izraženo negativno raspoloženje na domaćem tržištu, moguće je da će probiti i tu razinu podrške“, kaže Siniša Gašparević, investicijski savjetnik u Sektoru riznice i investicijskog bankarstva Banke splitsko-dalmatinske.

Probije li tu razinu, možda će na tržištu doći do ekstremne situacije, odnosno paničnih prodaja, koje bi naglo mogle spustiti Crobex za par postotaka, procjenjuje Gašparević.

„Pritom bi Crobex mogao naći podršku oko 1.817 bodova, gdje bi ponovno, uz veću volatilnost cijena, ojačala kupnja. S približavanjem datuma ulaska u EU, Crobex bi mogao započeti oporavak. Prva otporna razina je dvadeseto dnevni pomični prosjek, koji se sad nalazi oko 1880 bodova“, procjenjuje Gašparević.

Najlikvidnija je dionica Diokija, kojom je do podneva ostvareno 632.000 kuna prometa. Po skoku cijene za 13,29 posto, na 26,86 kuna, ujedno je i najveća dobitnica.

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, s prometom od 511,5 tisuća kuna i padom cijene za 0,42 posto, na 209 kuna.

Najveća gubitnica dionica je Varteksa, čija je cijena pala 6,56 posto, na 20,10 kuna.

„I dok Crobex klizi već 60-ak dana, inozemne burze u korekciji su otprilike tjedan dana“, napominje Gašparević.

Na europskim burzama cijene dionica su danas u minusu, jer investitore zabrinjava mogućnost da Fed smanji monetarne poticaje američkom gospodarstvu. Trenutno su frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski Ftse indeks u minusu između 0,4 i 0,8 posto.

Od poslovnih vijesti, Uprava porečke tvrtke Riviera Adria sazvala je Glavnu skupštinu dioničara za 24. srpnja, na kojoj će predložiti povećanje temeljnog kapitala za 52,2 milijuna kuna, bez izdavanja novih dionica i to pretvorbom zadržane dobiti ostvarene u prošloj godini.

Nakon povećanja, temeljni kapital Rivijere iznosio bi 1,118 milijardi kuna, a ostat će i dalje podijeljen na 106.546.340 redovnih dionica bez nominalnog iznosa.

Također, Uprava će predložiti dioničarima i odluku o povlačenju redovnih dionica Rivijere iz uvrštena na Zagrebačkoj burzi, uz obvezu društva da će otkupiti sve dionice uz pravičnu naknadu.

Cijena dionice Rivijere pala je do podneva 2,53 posto, na 13,51 kunu.

U međuvremenu, Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u travnju nominalno porastao 2,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je realno pao za 0,6 posto.

To je manji pad nego što se očekivalo. Četiri makroekono-mista, koja su sudjelovala u anketi Hine, u prosjeku su očekivala pad potrošnje u travnju u odnosu na isti lanjski mjesec za 1,3 posto. Njihove procjene kretale su se od pada za 3,8 posto do rasta za 0,8 posto.

To je već 14. mjesec zaredom kako potrošnja pada, ali sporije nego u ožujku, kada je promet u trgovini na malo, prema kalendarski prilagođenim podacima, pao za 2,1 posto.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙