FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: stagnacija, nove smjernice dat će podatak o potrošnji

Autor: neba
ZAGREB, 5. lipnja 2013. (Hina) - Uz niski promet, danas bi na Zagrebačkoj burzi Crobexi mogli stagnirati, vjerojatno uz negativni predznak zbog pada cijena dionica na inozemnim burzama, a nove smjernice ulagačima bi mogao dati podatak o domaćoj potrošnji.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks jučer je prekinuo 4-dnevni negativni niz, ojačavši 0,78 posto, na 1.852 boda. Crobex10 prekinuo je, pak, 5-dnevni pad, ojačavši 1 posto, na 1.062 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,5 milijuna kuna, što je otprilike na razini prethodnog dana.

U blok transakciji dionicom Valamar Adrije ostvareno je 2,8 milijuna kuna prometa. Još je samo dionicom HT-a ostvaren milijunski promet, 2,1 milijun kuna, a cijena joj je porasla 0,49 posto, na 209,53 kune.

Znatnije je porasla cijena dionice Diokija, za 8,31 posto, na 24,37 kuna, te Varteksa, za 11,75 posto, na 22,35 kuna.

Vjerovnici Varteksa jučer su u sklopu predstečajne nagodbe prihvatili izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja te tvrtke kojeg je predložilo Ministarstvo financija.

„Zbog niskih prometa na domaćem tržištu i slabog interesa investitora, vrlo je nezahvalno procjenjivati smjer kretanja Crobexa. Očekujem da će i današnje trgovanje biti slično kao i proteklih dana, te u znaku restrukturiranja kompanija kao što su Dioki i Varteks“, ističe Mirko Matić, broker u Centar banci.

Uz Dioki i Varteks, u fokusu investitora mogla bi biti i dionica HT-a, jer se približava ex-dividend date, navodi Matić.

Pozornost investitora možda privuče i ocjena Erste analitičara da su u skupini najperspektivnijih dionica u regiji dionice Končar Elektroindustrije, Adrisa i AD Plastika.

„Nove smjernice investitorima danas bi mogao dati i podatak o prometu u trgovini na malo za travanj“, kaže Matić.

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u travnju, koji bi, kako očekuje većina makroekonomista, mogao pasti 14. mjesec zaredom, ali manje nego mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, u prosjeku očekuje pad potrošnje u travnju u odnosu na isti lanjski mjesec za 1,3 posto. Njihove procjene kreću se od pada za 3,8 posto do rasta za 0,8 posto.

„Na inozemnim burzama danas se očekuje objava podatka američke konzultantske tvrtke ADP o zaposlenosti u privatnim kompanijama u SAD-u u svibnju“, zaključuje Matić.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, ponajviše u sektorima usko povezanim s rastom gospodarstva, jer se ulagači plaše da će Fed smanjiti poticajne monetarne programe.

Dow Jones oslabio je jučer 0,50 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,55, a Nasdaq indeks 0,58 posto, nakon što je predsjednica podružnice Feda u Kansas Cityju Esther George, koja se uvijek protivila programima otkupa obveznica, pozvala čelnike središnje banke da smanje iznose za te programe.

Smanjenje tih programa, kazala je George, pridonijelo bi smanjivanju ovisnosti financijskih tržišta o jeftinom novcu.

Zbog toga su i na azijskim i europskim burzama cijene dionica jutros pale.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙