FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD u Jordan šalju Patriote i F-16 na vojnu vježbu, a možda i dulje

Autor: dmus
WASHINGTON, 5. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Američke Države poslat će ovog mjeseca projektile Patriot i borbene zrakoplove F-16 u Jordan zbog zajedničkih vojnih vježbi, ali bi u dogovoru s Ammanom mogle razmotriti mogućnost da ih tamo ostave i poslije završetka vježbi, rekli su u utorak američki dužnosnici.

Ta je izjava odmah naišla na oštru osudu Rusije, koja je Zapad optužila da slanjem oružja raspiruje građanski rat u Siriji.

Združene vježbe Eager Lion održavaju se svake godine, a u ovogodišnjim će od 9. do 20. lipnja sudjelovati vojnici iz 19 zemalja, rekao je neimenovani američki dužnosnik.

"Ove redovite godišnje vježbe poboljšat će pripravnost jordanske vojske, a ove nam je godine potrebno naprednije oružje", rekao je Reutersu jordanski ministar informiranja Mohamad al-Momani.

Službeno nije objavljeno da će Patrioti i borbeni zrakoplovi biti povučeni iz Jordana nakon završetka vojnih vježbi, a američki dužnosnici su, po Reutersu, ostavili otvorenom mogućnost da tamo i ostanu, čime bi mogli poslužiti za obranu Jordana, američkog saveznika koji podupire pobunjenike protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada, od eventualnog raketnog napada u slučaju prekograničnog širenja sirijskog sukoba.

Odluka o slanju projektila Patriot u Jordan osobito je sporna Rusiji, glavnom Asadovom savezniku u svijetu, koja smatra da bi SAD i njihovi saveznici projektile mogli koristiti za uspostavu zone zabrane leta nad Sirijom, što bi bila prva potvrda izravne zapadne intervencije u sirijski sukob.

(Hina) xdam ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙