FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Velika skupina napušta sirijsku oporbenu koaliciju

Autor: vrad
BEJRUT, 3. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Važna skupina sirijskih pobunjenika najavila je u ponedjeljak da odlazi iz oporbene koalicije, optuživši neke njezine čelnike da idu za osobnim ambicijama i da su trošili novac u privatne svrhe.

"Povlačimo se iz koalicije (...) jer poduzima inicijative koje su daleko od prave revolucije i jer ne zastupa revoluciju na pravi način", ističe se u priopćenju Glavnog povjerenstva sirijske revolucije (CGRS).

CGRS, član koalicije od samog početka, jedna je od najstarijih organizacija koja je na terenu organizirala prosvjede, a onda i pobunu protiv režima predsjednika Bašara al-Asada. Riječ je o mreži aktivista koja pokriva cijelu Siriju, a povezana je s pobunjenicima.

"Članovi koalicije su više zainteresirani da budu u medijima nego da pomažu revoluciji i puno novca je propalo jer su ga koristili u osobne svrhe, dok sirijski narod živi u potpunoj neimaštini", ističe se u priopćenju.

CGRS zamjera koaliciji i da nije ispunila obećanje da će trećina mjesta u vladajućim strukturama pripasti pobunjenicima s terena. Vođa koalicije George Sabra najavio je u četvrtak ulazak 51 novog člana, čime se ukupni broj članova penje na 114, među kojima je 15 mjesta namijenjeno Slobodnoj sirijskoj vojsci.

"Neke zemlje u ovim trenucima manipuliraju revolucijom u skladu s osobnim interesima i omalovažavaju žrtvu našeg naroda", upozorio je CGRS.

Dosad su koaliciju nadzirala Muslimanska braća, koju podupire Katar, ali je Saudijska Arabija pokušala smanjiti taj utjecaj, što je uzrokovalo sukobe kojima se ne nazire kraj i veoma nestabilnu nagodbu.

(Hina) xvrad ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙