FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varadi: Srbija i Hrvatska spor pred ICJ trebaju riješiti izvan suda

Autor: vili
BEOGRAD, 3. lipnja 2013. (Hina) - Srbijanski stručnjak za međunarodno pravo, akademik dr. Tibor Varadi ocijenio je u ponedjeljak da oslobađajuće presude Haaškog tribunala bivšim čelnicima srpske državne sigurnosti (DB) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću neće imati nikakva utjecaja na spor Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) te da one samo potvrđuju da spor dviju zemalja treba riješiti izvansudskom nagodbom.

"Mislim da one (presude) ne donose nikakav preokret, već samo jednu dodatnu potvrdu da bi taj spor trebalo riješiti izvansudskim putem", istaknuo je Varadi, nekadašnji glavni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, ističući da je uvjeren da oslobađajuće presude Stanišiću i Simatoviću samo pridonose zalaganju da spor između dvije države treba riješiti izvansudskim dogovorom.

On je podsjetio da je nadležnost tog suda ograničena na genocid te da kaznena djela i ratni zločini počinjeni u Hrvatskoj protiv Hrvata, Srba i drugih "ne dosežu prag genocida". "Haaški tribunal ne samo da nije nikoga osudio, već nije nikoga ni optužio za genocid u Hrvatskoj", objašnjava Varadi za beogradski list "Danas".

Varadijeva je procjena da bi, dođe li do javne rasprave pred ICJ, odvjetnici nastojali govoriti o genocidu, što bi dobilo odjeka u tisku, ali bi i stvorilo tenzije, "a to može ugroziti sadašnji pozitivan razvoj dobrosusjedskih odnosa".

Ovaj stručnjak za međunarodno pravo uvjeren je da pred ICJ nemaju šansi ni tužba Hrvatske, ni protutužba Srbije. "Stvarne šanse nema ni tužba, ni protutužba", ističe Varadi.

Za Varadija su razumljivi komentari nakon oslobađajuće presude Stanišiću i Simatoviću, a također i nakon nedavne presude hrvatskim i srpskim generalima, poglavito imajući u vidu težnu kaznenih djela za koja su bili optuženi.

"Razumljivo je i zbog toga što ove presude odražavaju - u usporedbi s nekim ranije donesenim odlukama - jedan drugačiji način viđenja i ocjenjivanja stvarnosti. Ta promjena pristupa bila je očigledna i u drugostupanjskoj odluci kojom je oslobođen Ante Gotovina", navodi Varadi, naglašavajući kako "nije bez presedana da se jedan okrivljeni osudi na tešku kaznu, a da se potom u žalbenom postupku oslobodi".

"Takve žalbene odluke se, međutim, najčešće oslanjaju na novoutvrđeno činjenično stanje - recimo, utvrdi se da netko ipak nije počinio ubojstvo pa se zbog toga oslobodi. U slučaju Gotovine - pa i u nekim drugim slučajevima - dramatično drugačija žalbena odluka se nije oslanjala na bitno drugačije činjenice, već na drugačije viđenje uglavnom istih činjenica. Koliko vidim, ta promjena percepcije, posebno u pogledu odgovornosti onih koji nisu neposredni počinitelji, utjecala je na i odluke kojima su oslobođeni Stanišić i Simatović", ocijenio je Varadi u beogradskom listu Danas.

Istodobno, on sugerira kako bi bilo "iznimno važno da se izvrši jedna zaista temeljita analiza kako ovih odluka, tako i cjelokupnog rada ICTY-a".

"To nije važno samo za nas, građane bivše Jugoslavije. Važno je za međunarodno pravo u cjelini. Haaški tribunal nije jedini pokušaj da se stvori međunarodno kazneno pravosuđe i postigne cilj da državne granice više ne budu zaštita za počinitelje nedjela", istaknuo je Varadi i ukazao na potrebu da se "predstave o kolektivnoj odgovornosti nacija zamjene jednim efikasnim sustavom međunarodne individualne kaznene odgovornosti".

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙