FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JAR: Tisuću rudara otpušteno zbog štrajka

Autor: vrad
JOHANNESBURG, 3. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Rudarski koncern Xstrata, u vlasništvu švicarske multinacionalne kompanije Glencore, otpustio je tisuću južnoafričkih rudara koji su sudjelovali u neodobrenom štrajku u rudnicima kroma na sjeveru zemlje, doznaje se u ponedjeljak iz koncerna.

"Tih tisuću radnika otpušteno je u petak i tijekom vikenda. Do utorka se mogu žaliti. U štrajk su stupili ilegalno", rekao je za agenciju France Presse Christopher Tsatsawane, glasnogovornik Xstrate u Južnoafričkoj Republici.

Štrajkom su bili zahvaćeni rudnici Helena, Magareng i Thorncliffe u pokrajini Limpopu, na sjeveru zemlje. Rudari su obustavili rad u utorak, pošto se jedan zaposlenik žalio da ga je napao šef, kazao je glasnogovornik.

Tijekom nemira na rudarskim područjima koncem 2012., veliki koncerni su bili otpustili tisuće zaposlenika u sličnim okolnostima. Većinu su zatim ponovno zaposlili, ali pod svojim uvjetima.

Policija i zaštitari tvrtke su u stanju pripravnosti kako bi spriječili moguće sukobe, dok istodobno traju pregovori sa sindikatima.

Glasnogovornik nije mogao reći koliko je ukupno zaposlenih u tom rudarskom kompleksu.

(Hina) xvrad ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙