FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: UN proširio sankcije na džihadiste Al Nosre

Autor: vrad
NEW YORK, 31. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda dodalo je u petak sirijske pobunjenike džihadističke Fronte Al Nosre na popis organizacija koje smatra terorističkima i kojima je uvelo sankcije zbog povezanosti s Al Kaidom.

Islamističkoj organizaciji koja se u Siriji bori sa snagama predsjednika Bašara al-Asada sada će se zamrznuti imovina na međunarodnoj razini i uvesti embargo na oružje, dodaje odbor Vijeća za sankcije.

Francuska i Velika Britanija predložile su da se Al Nosru stavi na taj popis, pošto su blokirale zahtjev sirijske vlade u tom smislu.

Vođa Fronte Al Nosre, Abu Mohamed al-Džulani, priznao je u travnju da je zaključio savez s vođom Al Kaide Ajmanom al-Zavahirijem, potvrdivši tako veze pobunjenika i islamističke organizacije koju je osnovao Osama bin Laden.

Američka vlada je lani svrstala Al Nosru u "terorističke organizacije" i ovog mjeseca je al-Džulanija stavila na svoj crni popis "terorista".

Ta skupina, koju čine sirijski borci i strani dragovoljci, želi uspostaviti islamsku vlast u Siriji nakon Asada, što odbija Slobodna sirijska vojska (ASL), glavna sastavnica pobune.

Zapadne zemlje nastoje poduzeti korake protiv Al Nosre kako bi poduprle umjerenije pobunjenike.

Ova odluka UN-a "ističe jasnu razliku koja se ne smije zanemariti između demokratske oporbe u Siriji koja ima našu punu potporu i koju želimo ojačati i terorističkih elemenata koje odlučno osuđujemo", ocijenio je u Parizu glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Philippe Lalliot.

U ratu u Siriji koji bjesni već 26 mjeseci, poginulo je više od 94.000 ljudi.

(Hina) xvrad yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙