FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Militanti oslobodili sedmoricu Egipćana otetih na Sinaju

Autor: akoz
KAIRO, 22. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Sedmorica pripadnika egipatskih snaga sigurnosti koje su prošlog tjedna na Sinaju oteli islamistički militanti oslobođena su u srijedu, a egipatski predsjednik Muhamed Mursi obećao je obračunati se s bezakonjem na tome području.

Militanti su pokrenuli napade na Izrael i ciljeve na sjeveru Sinaja, gdje je sigurnosne probleme pogoršalo oružje prokrijumčareno iz Libije. "Pozivam sve na Sinaju koji imaju oružje da ga predaju. Ova je nacija veća od sviju nas i oružje može biti samo u rukama vlade", rekao je Mursi, nakon što je pozdravio bivše taoce po njihovu dolasku u vojnu zračnu luku u Kairu.

"Ovo nije kratkoročna operacija koja je okončana, a oslobađanje naših sinova bez prolivene kapi krvi njezin je prvi dio", rekao je Mursi.

Izvori iz službi sigurnosti rekli su da su oteti, šest policajaca i jedan graničar, oslobođeni uz posredovanje plemenskih vođa Beduina. Na slobodu su pušteni na području južno od Rafaha, grada na granici s Pojasom Gaze.

Glasnogovornk egipatskog predsjednika rekao je da su oteti pušteni "bez pogađanja, ustupaka ili pregovora". Ranije ovoga tjedna Mursi je rekao da neće biti pregovora s militantima, koje je nazvao "kriminalcima".

"Počinitelji zločina identificirani su i traži ih se", rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Hany Abdel Latif.

Izvor iz snaga sigurnosti na Sinaju rekao je da su militanti odlučili osloboditi zarobljenike iz straha od sukoba s vojnim snagama, kojima su ovoga tjedna na sjever Sinaja poslana pojačanja.

Otmičari pripadaju ekstremnoj skupini Tawhid wal Jiad koja zagovara radikalniji oblik islama od onoga Muslimanskog bratstva predsjednika Mursija.

Oni su tražili oslobađanje šestorice njihovih pripadnika koji su prošlog rujna osuđeni na smrt zbog napada na policiju na sjeveru Sinaja 2011. godine u kojem je ubijeno sedam osoba.

Otmica je istaknula prijetnju koju predstavljaju džihadisti koji su iskoristili sigurnosnu prazninu koja se na izoliranom Sinaju pojavila nakon ustanka 2011. protiv predsjednika Hosnija Mubaraka.

(Hina) xakoz yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙