FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nemiri blizu kanadskog rudnika zlata u Kirgistanu

Autor: bnov
BIŠKEK, 31. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Izvanredno stanje uvedeno je u petak u okrugu u Kirgistanu gdje su izbili nemiri zbog nacionalizacije rudnika zlata u vlasništvu kanadske tvrtke Centerra Gold, jednog od glavnih izvora prihoda u toj siromašnoj zemlji Srednje Azije.

Dok su se sukobi odvijali tijekom jutra između snaga reda i prosvjednika blizu rudnika Kumtor, 350 km istočno od glavnog grada Biškeka, kirgistanski predsjednik Almazbek Atambajev potpisao je ukaz o izvanrednom stanju do 10. lipnja u okrugu, s policijskim satom od 21 sat do 6 sati po lokalnom vremenu.

Nemiri su počeli već u četvrtak blizu rudnika koji od 1997. eksploatira Centerra Gold. Stotine prosvjednika uputilo se prema lokalnoj elektrani i prekinulo dovod struje u rudnik.

Prosvjednici smatraju da bi se rudnik Kumtor, važan za kirgistansko gospodarstvo i najvažnije strano ulaganje, trebao nacionalizirati.

Smatraju odgovornima prethodne predsjednike Askara Akajeva i Kurmanbeka Bakjeva, osumnjičene za korupciju i svrgnute narodnim ustancima.

Kanadska tvrtka poslala je sa svoje strane pismo kirgistanskoj vladi podsjećajući da je već platila 1,2 milijarde dolara lokalnih pristojbi te sudjeluje u financiranju škola u regiji.

Nakon prekida dovoda struje, policija je privela 92 osobe, što je izazvalo bijes tisuća Kirgistanaca koji su u petak zatražili njihovo oslobađanje.

(Hina) xbnš yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙