FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Asad neizravno priznao da je od Rusije dobio sustav protuzračne obrane

Autor: vrad
BEJRUT, 31. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad neizravno je priznao da je od ruskih saveznika dobio sofisticirani sustav protuzračne obrane te da je pod pritiskom da otvori bojišnicu na Golanu s Izraelom.

U intervjuu za televizijsku mrežu libanonskog pokreta Hezbolah, Al-Manar, on je ponovio da je "uvjeren" u pobjedu svojih snaga nad pobunjenicima i nije isključio da će se kandidirati na predsjedničkim izborima 2014.

Upitan o raketama S-300 koje mu je navodno poslala Rusija, on je implicitno priznao da ih je primio. "Svi raniji sporazumi s Rusijom bit će ispoštovani a nešto od toga je već provedeno. Mi i Rusi smo se dogovorili da ćemo nastaviti provoditi te ugovore", izjavio je Asad za televiziju Al-Manar, ali nije izravno spomenuo sustav S-300.

Usto je dodao da u Siriji postoji "jasan narodni pritisak" kako bi se otvorila bojišnica na Golanu s Izraelom koji je 1967. okupirao tu visoravan.

"Postoji jasan narodni pritisak kako bi se otvorila bojišnica otpora (protiv Izraela) na Golanu (...) Postoji više čimbenika, (među kojima su) opetovani izraelski napadi", rekao je Asad u razgovoru za Al-Manar.

On je također kazao da je "uvjeren" u pobjedu svojih postrojbi u krvavu ratu s pobunjenicima. "Protiv Sirije i politike otpora vodi se svjetski rat i veoma smo sigurni u pobjedu", rekao je.

Dodao je da će se bez ustezanja kandidirati na predsjedničkim izborima 2014. ako to narod bude htio. "O tome ću pitanju odlučiti kada za to dođe vrijeme (...) ako ocijenim da se moram kandidirati, i to kada se budem posavjetovao s narodom, neću se ustezati da to učinim", rekao je predsjednik kojeg oporba poziva da ode s vlasti.

Što se tiče mirovne konferencije on je kazao da će bilo kakav sporazum između njegova režima i oporbe biti stavljen na referendum. "Oni kažu da žele prijelaznu vladu gdje predsjednik neće imati nikakvu ulogu... međutim, ovlasti predsjednika utvrđene su ustavom i on te ovlasti ne može samo tako pustiti".

(Hina) xvrad ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙