FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington: izraelska kolonizacija potkopava mirovne napore

Autor: vrad
WASHINGTON, 30. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države u četvrtak su upozorile svog saveznika Izrael da planirana gradnja u židovskim naseljima u okupiranom istočnom Jeruzalemu "potkopava" mirovne napore državnog tajnika Johna Kerryja.

"Izraelci moraju priznati da su nastavak gradnje židovskih naselja i gradnja novih stambenih jedinica u istočnom Jeruzalemu kontraproduktivni za pitanje mira (...) Ne prihvaćamo legitimitet neprestanog širenja izraelskih naselja koji mogu potkopati mirovne napore", rekla je u elektroničkoj poruci upućenoj agenciji France Presse glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki.

Opetujući već poznato stajalište administracije Baracka Obame o izraelsko-palestinskom mirovnom procesu i o rješenju s dvjema državama, Psaki je pozvala Izrael da "prizna (...) kako neovisna Palestina mora biti moguća s pravim granicama koje treba utvrditi".

"Važno je da se obje strane trude kako bi stvorile ozračje povjerenja na kojemu će se temeljiti trajan mir" između Izraelaca i Palestinaca, istaknula je.

Kako navodi izraelska nevladina organizacija koja se protivi kolonizaciji, Terrestrial Jerusalem, potpisani su ugovori o gradnji 300 stanova u četvrti Ramot a 797 stambenih jedinica će se ponuditi agencijama za nekretnine u četvrti Gilu, blizu palestinskog grada Betlehema, na Zapadnoj obali.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat ocijenio je u četvrtak da izraelska vlada "poništava" Kerryjeve napore za obnovu mirovnih pregovora koji su na mrtvoj točki od rujna 2010.

Kerry je posjetio to područje prije manje od tjedan dana, što je bio njegov četvrti posjet od ožujka, pokušavajući ponovo potaknuti mirovne pregovore Izraela i Palestinaca.

(Hina) xvrad ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙