FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik libijske skupštine podnio ostavku

Autor: akoz
TRIPOLI, 28. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Čelnik libijske Nacionalne skupštine u utorak je objavio da odstupa s dužnosti nakon što je donesen zakon koji zabranjuje sudjelovanje u vladi svima koji su obnašali više dužnosti u režimu Moamera Gadafija, bez obzira na njihovu ulogu u svrgavanju bivšeg libijskog diktatora.

U govoru kongresu Muhamed Magarief je objavio svoju ostavku, koja je bila očekivana, jer je Libija usvojila zakon o "političkoj izolaciji", za koji se kritičari i diplomati pribojavaju da će vladu lišiti iskusnih dužnosnika i dodatno zakomplicirati tranziciju u uređenu demokraciju.

"Narodni zastupnici su iznijeli svoju riječ, zakon o političkoj izolaciji, i ona mora biti poštivana", rekao je. "Ja ću biti prvi... Stavljam svoju ostavku u vaše ruke".

Zakon je usvojen 5. svibnja na zahtjev oružanih frakcija koje su pomogle okončavanju 42-godišnje Gadafijeve vladavine 2011. godine. Analitičari se pribojavaju da će odluka o glasovanju pod pritiskom ohrabriti oružane skupine da ponovno uporabe silu kako bi namentule svoju volju kongresu.

Teško naoružane skupine pod opsadom su danima držale ministarstva pravosuđa i vanjskih poslova prije donošenja zakona koji zabranjuje bivšim Gadafijevim dužnosnicima da obnašaju bilo koju višu dužnost.

Ekonomist Magarief je u doba Gadafijeve vlasti bio veleposlanik u Indiji a od osamdesetih godina prošlog stoljeća živio je u egzilu i postao vodeća osoba u najstarijem libijskom oporbenom pokretu, Nacionalnom frontu za spas Libije.

Magarief je nakon prvih slobodnih izbora u više desetljeća u Libiji izabran za čelnika Općeg nacionalnog kongresa. Zastupnici su Magariefa po završetku njegova govora pozdravili ovacijama ustavši na noge. Očekuje se da dužnosnici Kongresa objave izbore za njegova nasljednika.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙