FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sava 2013. - prva savska biciklistička tura

Autor: Zdravko Sever
KRAPJE, 28. svibnja 2013. (Hina) - Povodom Međunarodnog dana rijeke Save (1. lipnja), Međunarodna komisija za sliv rijeke Save od izvora Save Dolinke u Sloveniji do ušća u Beogradu ove godine organizira prvu savsku biciklističku turu - Sava 2013. dugu 824 km u kojoj sudjeluju biciklisti Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije.

Sudionici biciklističke ture Sava 2013. danas su prolazeći kroz Park prirode Lonjsko polje stigli u Krapje - europsko selo graditeljske baštine, gdje im je uprava parka na simboličan način uručila preslik zahtjeva za dodjelom statusa promatrača u savskoj komisiji.

Preslik zahtjeva Goranu Šukalu, predstavniku savske komisije, uručio je ravnatelj parka Goran Gugić a JU Park prirode Lonjsko polje Međunarodnoj komisiji za sliv rijeke Save podnio je zamolbu za statusom promatrača u toj komisiji.

Park prirode Lonjsko polje u skladu s odredbama Ramsarske konvencije uvršten je u popis vlažnih staništa od međunarodnog značaja i najveće je takvo područje u cijelom slivu rijeke Save.

Po riječima ravnatelja Gugića, status promatrača "omogućit će ustanovi sudjelovanje u radu savske komisije a time i uvid u dokumenta tog međunarodnog tijela u kojem će predstavnici parka iznijeti svoja stajališta, svoje poglede na dokumente koje donosi komisija".

Sjedište savske komisije je u Zagrebu, a po riječima Gorana Šukala osnovana je radi primjene okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save u kojem danas živi oko 8 do 9 milijuna stanovnika te uspostavljanja održivog upravljanja vodama, odnosno vodnim resursima u slivu Save, a radi očuvanja zaštite i unaprjeđenja vodnog eko sustava.

Po riječima Šukala članovima savske komisije cilj je i usklađivanje plovidbe rijekom Savom na razini 1990. godine, ali i razvoj turizma u tom području.

(Hina) xzsev ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙