FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pariz će analizirati uzorke kemijskog oružja iz Sirije

Autor: bnov
PARIZ, 28. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Francuska će analizirati uzorke potencijalnog kemijskog oružja koje su iz Sirije donijeli novinari dnevnika Le Monde, izjavio je u utorak neimenovani visoki francuski dužnosnik.

"Uzorke su nam predali novinari Le Mondea. Pristajemo provesti analizu", kazao je taj visoki dužnosnik.

Dodao je da je francuska vlada, poput SAD-a i Velike Britanije, analizirala vlastite uzorke i zaključila da se radi o "indicijama ali ne i formalnom dokazu o korištenju borbenog plina" u Siriji.

Dvojica posebnih izvjestitelja Le Mondea, koji su bili u Siriji u travnju i svibnju, potvrdili su u ponedjeljak u francuskom dnevniku da je u Siriji korišteno kemijsko oružje protiv ustaničkih snaga koje su zauzele predgrađa Damaska.

Već nekoliko tjedana sumnja se da je na nekoliko mjesta u Siriji korišteno kemijsko oružje, ali to nije službeno potvrđeno. Visoki američki dužnosnik rekao je da se kemijsko oružje koristilo "u malim količinama" u dva navrata u sirijskom sukobu.

I nekoliko zapadnih medija, posebice francuski dnevnik Liberation, potvrdilo je korištenje kemijskog oružja.

UN uzalud traži od Damaska da dopusti njegovim stručnjacima istragu o međusobnim optužbama vlasti i oporbe o pribjegavanju tom oružju.

(Hina) xbnš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙