FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitski HDZ traži smjenu ministrice Pusić i ministra Jovanovića

Autor: pgas
SPLIT, 27. svibnja 2013. (Hina) - Vodstvo splitskoga HDZ-a zatražilo je od premijera Zorana Milanovića da smijeni ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić i ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića zbog njihovih izjava o Ustavnome sudu RH nakon odluke o ukidanju kurikuluma zdravstvenog odgoja te tumačenja toga suda kako se referendumom može odlučivati da u Ustavu brak bude definiran kao zajednica muškarca i žene.

„Zbog nepoštovanja Ustava, upućujemo zahtjev premijeru Milanoviću za promptnu smjenu ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić te ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića zbog suspenzije pravne države i ideala vladavine prava“, rekao je predsjednik splitskoga HDZ-a Petar Škorić danas poslijepodne na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Takav zahtjev Škorić je objasnio riječima kako je ministrica Pusić, u vezi s mogućom promjenom Ustava na temelju pozitivne odluke referenduma o braku kao zajednici muškarca i žene, potaknutoga građanskom incijativom „U ime obitelji“, rekla kako nije bitno što Ustavni sud kaže jer to za nju, kako ju je citirao Škorić, „i nije sud koji obvezuje.... pa Sabor može odlučivati kako hoće“.

Za ministra Jovanovića Škorić je rekao da se u vezi sa zdravstvenim odgojem ponaša „uvredljivo, nepedagoški, nedemokratski, arogantno, jednom riječju nečuveno i neprihvatljivo, nedopustivo za jednog ministra znanosti, obrazovanja i sporta“.

Kandidat HDZ-a za splitskoga gradonačelnika Vjekoslav Ivanišević zamjerio je premijeru Milanoviću što je akciju "U ime obitelji" kojom su se prikupljali potpisi za referendum nazvao „šovinizmom i ksenofobijom“.

Ivanišević je u vezi s tim podupro izjavu predsjednice Ustavnoga suda Jasne Omejec koja je, po njegovim riječim, dala precizno tumačenje rekavši: „Odluka na referendumu o promjeni Ustava bila bi po naravi stvari ustavna odluka. Ako je riječ o promjeni Ustava, koja je valjano donesena na referendumu, onda ta promjena Ustava u dijelu i izričaju koji je izglasan na referendumu stupa na snagu nakon objave potvrde da je referendum održan pod pretpostavkama koje propisuje Ustav.“

Kandidat HDZ-a za dogradonačelnika Splita Matko Marušić istaknuo je kako svi oni koji misle glasovati za SDP-ova kandidata za splitskoga gradonačelnika Ivu Baldasara „moraju znati da glasuju za brisanje pojmova oca i majke“.

Po njegovu tumačenju, Bladasar i svi oni koji sudjeluju u paradama homoseksualaca „podupirući njihova prava“ pridonose brisanju pojmova majka i otac.

„Jednom kada se dopuste brakovi homoseksualaca, oni dobivaju pravo na djecu, a budući da su istoga ili nepoznatoga spola ili neodređenog spola, oni dobivaju pravo da se iz javnih dokumenata izbrišu pojmovi majka i otac“, rekao je Marušić.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić komentirala je jučer istup ministra Jovanovića o Ustavnome sudu RH i njegovoj predsjednici Jasni Omejec. U vezi s odlukom o privremenoj suspenziji zdravstvenog odgoja, rekao je kako Ustavni sud svojim ponašanjem pokazuje da se doista radi o političkom tijelu.

Na pitanje je li Jovanovićev istup zadiranje u sudsku vlast, Pusić je odgovorila kako je argument osoban i zato, dodala, "nije potreban u ovoj raspravi koja je vrlo ozbiljna i o kojoj treba raspravljati, ali ne osobnim argumentima, nego stvarnim". "Ne mislim da je to zadiranje u sudsku vlast. Ustavni sud je posebna institucija i nije u vertikali sudske vlasti", rekla je Pusić i dodala da Ustavni sud nije iznad Vrhovnoga suda, najviše instance sudske vlasti u Hrvatskoj.

(Hina) xpgas ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙